Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/macron-vill-ta-kontroll-over-invandringen-for-att-stoppa-valjarflykt/

Världen

Macron vill ”ta kontroll” över invandringen – för att stoppa väljarflykt

Bild 1 av 2
Foto: Hector Retamal/AP
Bild 2 av 2
Foto: Thibault Camus/AP

PARIS. Det ska bli svårare för asylsökande att få vård i Frankrike. Samtidigt införs ett nytt system med kvoter för arbetskraftsinvandring.

President Emmanuel Macron hoppas att det ska minska laddningen om invandringen inför valet 2022, då han återigen ställs mot högerextrema Marine Le Pen.

Den franska regeringen offentliggjorde på onsdagen ett åtgärdsprogram med 20 punkter för att ”ta kontroll över invandringen” och förbättra integrationen.

– Vi vill återta kontrollen över migrationspolitiken. Vi vill öppna upp rejält där det kan göra nytta för Frankrike, men också sätta stopp för oacceptabelt missbruk. Det innebär att när vi säger ja, då är det verkligen ja. Och när vi säger nej, då är det verkligen nej, sa premiärminister Edouard Philippe i ett tal.

Regeringen som han leder domineras av Emmanuel Macrons parti La Republique en Marche – och ändringarna tros gå helt i linje med presidentens önskemål. 

Två huvudlinjer återfinns:

1. Hårdare regler för asylsökare

Rätten till fri sjukvård dras in för nyanlända asylsökare under de första tre månaderna i landet. Därefter ska rätten till vård bara vara i sex månader, i stället för dagens max tolv. Detta gäller även papperslösa.

Samtidigt ska mer göras för att se till att handläggningen av ärenden går snabbare och att de som fått avvisningsbeslut faktiskt lämnar landet. Det gäller inte minst asylsökande från Albanien och Georgien, som blivit fler i Frankrike det senaste året.

Därtill ska de kåkstäder som finns utanför städer i norra Frankrike, och där en del migranter försöker ta sig över kanalen till England, rivas av myndigheterna.

2. Nytt system för arbetskraftsinvandring

Ett nytt kvotsystem införs från och med nästa år för medborgare i länder utanför EU. Mål (eller tak) ska sättas för antalet arbetskraftsinvandrare i olika branscher. 

Kvoterna ska sedan uppdateras löpande och ersätta dagens system, där arbetsgivare under ofta mycket byråkratiska former måste bevisa att inte en fransman skulle kunna utföra jobbet. 

– Tanken är att Frankrike ska kunna rekrytera baserat på behov, liknande de system som finns i Kanada och Australien, säger arbetsmarknadsminister Muriel Pénicaud.

Förra året delades 33.500 arbetstillstånd ut i Frankrike. Det är oklart om det nu väntar en ökning, men arbetsgivarorganisationen Medel, som länge klagat på brist på högutbildad arbetskraft, är positiv till förändringen.

Antalet asylsökande har ökat i Frankrike, trots att strömmarna till EU minskat generellt. Förra året ansökte 114.000 om asyl, varav en knapp fjärdedel hittills fått ja. 

Emmanuel Macron oroas av denna utveckling, inte minst som mycket tyder på att han kommer att ställas mot högerextrema Marine Le Pen i den andra och avgörande omgången i presidentvalet 2022.

Le Pen har länge krävt hårdare tag mot asylsökande och ett totalstopp för all invandring.

Enligt en ny opinionsmätning som tidningen Le Journal du dimanche publicerat skulle Macron och Le Pen få omkring 28 procent vardera i första valomgången, och Macron vinna i den andra – men inte med mer än 55 procent av rösterna, mot 45 för Le Pen.

Sedan i somras har en hårdare ton präglat den franska presidentens retorik, möjligen för att förebygga ytterligare väljarflykt högerut. Det har lett till protester från vänster – och även från delar av hans eget parti, där inte alla roas av utspelen.

Marine Le Pen kallar dock regeringens nya åtgärder för otillräckliga och ”svaga”.

– Med sex miljoner arbetslösa, borde inte det akuta problemet vara att hitta jobb åt fransmännen och kanske även till de utlänningar som redan lever lagligt i landet och är arbetslösa? sa Le Pen på onsdagen.