Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/macrons-renassanstorped-kampar-i-motvind/

Världen

Macrons renässanstorped kämpar i motvind

Nathalie Loiseau, överst på listan för president Macrons parti, på kampanjmöte i Caen inför EU-valet. Foto: Mehdi Chebil

CAEN. Hon har fått i uppgift att driva igenom en gemensam EU-armé och europisk minilön. Nathalie Loiseau är president Macrons tilltänkta torped med överstatlighet på agendan. Hon rör sig obehindrat i Bryssel och är regeringspartiets förstanamn i EU-valet. Men hon kämpar i uppförsbacke i slutspurten.

Renaissance, pånyttfödelse.

Så står det på de vita t-tröjor som de unga funktionärerna bär vid Nathalie Loiseaus valmöten.

Det är också namnet på den lista som Loiseau leder, och som det franska regeringspartiet Republiken på väg (LREM) och dess stödparti MoDem står bakom.

Men frågan som ställs allt oftare i slutskedet av valrörelsen är: har Emmanuel Macron valt rätt person att leda denna pånyttfödelse?

Renässanslistan väntas bli största eller näst största parti i Frankrike, med mellan 20 och 25 procent av rösterna, och en ny stor kraft att räkna med i EU-parlamentet. Men den 54-åriga Loiseau har haft svårt att ”gå igenom rutan” i debatterna, och i flera mätningar på sistone har högerextrema Nationell samling (tidigare Nationella fronten) varit större.

– Till skillnad från Marine Le Pen tror vi på EU, vi säger ja till Europa och vi vill att Europa börjar röra på sig igen. Vi vill göra Europa till en grön stormakt, sa Loiseau nyligen vid ett valmöte i Caen i västra Frankrike.

Applåderna var artiga – men Loiseau är ingen stor talare, och trots att hon är en erkänt kompetent karriärdiplomat med hårda nypor, har kampanjledningen i slutspurten tagit det i Frankrike ovanliga beslutet att låta president Macron ståta allena på en del av Renässanslistans valaffischer.

Den 54-åriga Loiseau kommer efter valet att få i uppgift att bilda en helt ny grupp i mitten av det politiska spektret, genom att slå samman den liberala gruppen Alde – där svenska Centerpartiet och Liberalerna i dag ingår – och en rad andra partier.

Ett första preliminärt möte hölls nyligen, och Loiseaus instruktioner är tydliga: bryt upp den gamla höger-vänsterskalan i parlamentet och driv igenom Emmanuel Macrons reformagenda.

Presidentens förslag präglas av mer överstatlighet, och inkluderar bland annat:

• En gemensam budget för eurozonen för att möta kriser i olika länder.

• En gemensam EU-armé.

• Europeisk minimilön.

• En ny europeisk klimatbank och 1.000 miljarder euro i satsningar på hållbar utveckling under fem år.

• Beskattningsrätt av bland annat IT-jättar som Facebook.

 

Sjuksköterskan Corinne Dufetelle, 61, diskuterar Macrones politik med den pensionerade pianoläraren Michel Lecoupeur. Foto: Mehdi Chebil

Nathalie Loiseau har varit EU-minister i Emmanuel Macrons regering i två år, och anses ha varit drivande bakom förra årets ändringar i EU:s utstationeringsdirektiv, som garanterar likabehandling av EU-medborgare på medlemsländernas arbetsmarknader. 

Den reformen är en av få framgångar för Macron hittills i EU, där han annars haft svårt att få genomslag för sina idéer. Tysklands Angela Merkel har ställt sig kallsinnig till Macrons överstatliga visioner, och på hemmaplan växer ett missnöje med presidentens eviga tal om EU.

För två år sedan var Macron och hans nybildade parti en utmaning mot etablissemanget – men nu har det i stället blivit själva sinnebilden av det. Det märks i den franska valrörelsen, där Loiseau ständigt mös av aktivister i gula västar.

Så även i Caen, när DN är på plats.

– Macron är de rikas kandidat – en gång bankir, alltid bankir. Ser ni inte hur dåligt med personal det är på sjukhusen? ropar sjuksköterskan Corinne Dufetelle genom avspärrningarna.

Hon och de andra aktivisterna får svar på tal av den pensionerade pianoläraren Michel Lecoupeur, som tillfälligt lämnat kön till ingången.

– Jag kan förstå er frustration, men man kan inte göra allt över en natt. Det tar tid att reformera ett land – för att inte tala om Europa, säger han.

Inne i byggnaden står Nathalie Loiseau och pratar lågmält med en grupp folkvalda lokalpolitiker. Hon ser lite barsk ut, som en vänlig men bestämd skolrektor, och kommenterar bara motvilligt slagorden som hörs genom fönstret:

– Så där har det varit i en månad nu. Nu vill vi prata om Europa.

Det låter nästan som en vädjan.

Den här dagen tvingas hon vänta med att gå upp på scen, sedan flera aktivister tagit sig in och sedan släpas ut av säkerhetsvakter. 

– Hon är en hycklare, hon har stått på samma lista som extremhögern, ropar en av aktivisterna, som senare beskriver sig som vänsteraktivist.

I början av kampanjen avslöjade tidningen Mediapart att Nathalie Loiseau under sin studenttid ställt upp på en kårpolitisk lista för en ”enad höger” där även personer från extremhögern fanns med. Loiseau säger sig ha glömt detta, men affären har inte gjort hennes uppgift lättare, när hon ska konfrontera extremhögern i Nationell samling.

Hennes kritiker till vänster och bland klassiska liberaler har fått vatten på sin kvarn av ordval som låter mer invandringskritiska än de som Macron brukar använda:

– Ingen som inte har fått en inbjudan bör få komma in i Europa, sa Loiseau kategoriskt för en dryg vecka sedan, apropå papperslösa migranter som korsar Medelhavet.

I Caen har hon fått understöd av premiärminister Edouard Philippe, som liksom Macron involverat sig aktivt i kampanjen. Enligt franska medier ska samtliga ministrar fått order om att delta aktivt i valrörelsen. 

Bland det som oroar kretsen kring Macron är att mycket talar för ett lågt valdeltagande, vilket av tradition brukar gynna extremhögern i Frankrike.