Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Macrons seger tydligare än väntat

01:51. Se Emmanuel Macron möta folkets jubel vid Louvren i Paris.

PARIS/STOCKHOLM. Jubel utbröt utanför Louvren i Paris när det stod klart att socialliberale Emmanuel Macron blir Frankrikes nästa president. Med över 65 procent av rösterna vann han klart över motståndaren Marine Le Pen. Samtidigt visar ett historiskt lågt valdeltagande på ett splittrat land.

När klockan slog åtta och resultatet dök upp på de stora TV-skärmarna utbröt ett öronbedövande jubel på Louvrens innergård. Hundratals franska flaggor fladdrade i vinden under den grå skymningshimmeln när stora delar av publiken hoppade upp och ned av glädje.

Läs också: Förloraren Le Pen jublade inför supportrar

Marginalen var tillräckligt stor för att det genast skulle stå klart att det inte väntade någon rysare – vilket många var tacksamma för. Känslan vid Louvren den här kvällen var också en av lättnad, snarare än av lycka.

Emmanuel Macron har tagit sig till den högsta politiska toppen i Frankrike med rekordfart och han lyckades hela vägen fram. Segern blev tydligare än väntat. Det första preliminära resultatet efter att vallokalerna hade stängt visade på 65,5 procent för Macron och 34,5 procent för Nationella frontens Marine Le Pen.

– Ett nytt kapitel i vår långa historia startar i kväll. Jag vill att det ska handla om hopp och förnyat förtroende, sade Macron efter segern.

– Jag kommer att försvara Frankrike och Europa, lovade Macron.

Samtidigt var valdeltagandet rekordlågt. 25 procent stannade hemma, så många har inte röstskolkat sedan 1969. Det, och att ovanligt många, 11,8 procent, röstade blankt, visar att landet trots allt är splittrat. Flera av de som i första omgången röstat på vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchon ville varken ha Macron eller Le Pen som president.

I vissa avseenden stod Mélenchon och Le Pen för en liknande politik med populistiska inslag. Exempelvis ville båda ha mer ekonomisk protektionism och underströk vikten av att behålla de enligt kritikerna rigida reglerna på arbetsmarknaden. Le Pens invandringskritik skapar dock en skarp skiljelinje mellan de båda och lockade även en hel del som inte står helhjärtat bakom Macron att rösta på honom.

– När jag röstade på Macron i dag var det i första hand för att stoppa Le Pen och högerextremismen i Nationella fronten. Men nu hoppas jag att han blir en bra president. Han är ung och har en del nya idéer som kanske kan minska arbetslösheten och få fart på vår ekonomi, säger den 21-åriga studenten Pauline Genelle.

Hennes vän, 23-årige Tetouan Chevrel, flikar in:

– Jag röstade på vänsterkandidaten Mélenchon i första omgången. Men nu när Macron fått min röst tycker jag att han är värd en chans i alla fall – särskilt som han har stoppat Le Pen, säger Tetouan Chevrel.

Att Frankrike är ett splittrat land med hög arbetslöshet och stor oro inför framtiden betonade även Macron i sitt segertal.

– Jag är medveten om ilskan, oron och tvivlen i Frankrike, sade han och lovade att försöka ena landet inför framtidens utmaningar.

Macron betonade även att Frankrike kommer att ligga i framkant i kampen mot terrorism.
När Macron sedan utbröt de klassiska orden: ”Vive la republique, vive la France”, ekade jublet över esplanaden och den franska nationalsången Marseljäsen tog vid.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tolkar den klara segermarginalen som att det ändå finns en samling i Frankrike som står upp för liberala mittenideal när de ställs mot Nationella Frontens politik. Hon påpekar att Frankrike under femte republikens tid präglats av en vänster-högerkonflikt.

– Marginalerna har inte varit stora. Men nu kommer ett tydligt utslag som inte handlar om höger och vänster. Nu ser vi en mer allmän, antinationalistisk utblick som innebär ett annat läge.

Marine Le Pen erkände sig snabbt besegrad. Men kampen mellan ”patrioter och globaliseringsvänner” fortsätter, utlovade hon. Om Macron sade Le Pen:

– Han är väldigt ung, Macron, men hans politik är väldigt gammal.

Nationella Fronten måste nu reformera sig självt på djupet och skapa ”en ny politisk kraft”, sade Le Pen utan att gå in på detaljer om vad hon menade.

Samtidigt kan Marine Le Pen glädja sig åt att hon fick klart fler röster än sin far, Jean-Marie Le Pen, som gick vidare till andra omgången i presidentvalet 2002. Då ställde vänstern upp mangrant på konservativa Jaques Chirac och Le Pen fick endast 18 procent av rösterna.
Både judiska och muslimska krafter i Frankrike var lättade över valresultatet och att extremhögern hejdats från att ta över makten i landet. Jean-Luc Mélenchon, vänsterkandidaten som ställde upp i presidentvalet, gratulerade Macron till segern men var snabb att kritisera Macron för en ”oansvarig” miljöpolitik.

De franska väljarna stod inför två presidentkandidater med tydligt olika visioner om vilken väg Frankrike ska ta i framtiden. EU-vännen Emmanuel Macron står för mer internationellt samarbete och en uppluckring av lagarna på arbetsmarknaden. På andra sidan stod Marine Le Pen som vill minska invandringen kraftigt, lämna EU och euron.

Macrons seger välkomnades snabbt från olika ledare i Europa. Om Le Pen hade vunnit skulle hela EU-bygget ha varit i fara. Macrons seger är en seger för ett starkt enat Europa och för fransk-tysk gemenskap, kommenterade den tyska förbundskanslern Angela Merkel via sin talesperson. Även EU:s ordförande Donald Tusk och den brittiska premiärministern Theresa May var snabba att gratulera.

Nu väntar nästa spännande val i Frankrike, parlamentsvalet 11 och 17 juni. Macrons parti En Marche är ytterst nybildat och få tror att det kommer att få majoritet i parlamentet. Därför måste han vända sig till krafter både till höger och vänster, menar Johan Lybeck, svensk professor i nationalekonomi som sedan närmare 15 år är bosatt i Frankrike.

– Macron kommer inte att få någon egen majoritet i parlamentsvalet. Men han kommer ändå kunna få fram en regering med hjälp av republikaner och socialister som orienterar sig mot mitten, säger Johan Lybeck som bland annat spekulerar i att IMF-chefen Christine Lagarde kan bli utrikesminister.

– Ségolène Royal, tidigare presidentkandidat för socialisterna, kommer nog också med i regeringen. Tillsammans med Emmanuel Macron som president kan det bli en mycket stark uppsättning, säger Lybeck.

Det franska valet skedde under ett stort säkerhetspådrag. Efter flera stora terrorattacker på senare tid ställde polisen upp med 50.000 man. Till största delen avlöpte den regniga söndagen lugnt. Det mest dramatiska inträffade när polisen vid lunchtid spärrade av torget utanför Louvren där Emmanuel Macron senare skulle hålla sitt segertal. Avspärrningarna upphörde dock efter att en misstänkt väska kontrollerats.


Grafik: Lukas Hansson. Källa: interieur.gouv.frGrafik: Lukas Hansson. Källa: interieur.gouv.frGrafik: Lukas Hansson. Källa: interieur.gouv.fr


 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.