Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 01:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/madrids-bilforbud-aterinfors-for-miljon/

Världen

Madrids bilförbud återinförs för miljön

Markerad gräns för bilförbudet i Madrid, november 2018. Foto: Paul White/AP

Den nya kommunledningen i Madrid rev upp planen ”Madrid Central” som skulle göra stadskärnan bilfri. Nu har en domstol stoppat de hävda trafikrestriktionerna.

Beslutet från domstolen kom bara fem dagar efter att kommunen ledd av Partido Popular och Ciudadanos hade släppt på biltrafiken i centrum igen. Madrid Central infördes den 30 november förra året och skulle göra Madrids stadskärna fri från fossilbilar.

Kritikerna varnade för att upphävandet av restriktionerna skulle leda till såväl trafikstockningar som ökade luftföroreningar. Innan bilförbudet var Madrid ofta täckt av ett lager smog. 

Efter en överklagan från oppositionen och flera miljöorganisationer tvingas politikerna att backa, enligt tidningen El Pais. Domstolens beslut innebär att Madrid måste återinföra de hävda trafikrestriktionerna i centrum med omedelbar verkan, skriver magasinet sydkusten.se.  

Motiveringen är att det leder till en kraftig försämring av miljön i huvudstaden. 

Beslutet kan inte överklagas till högre instans, men kommunledningen har tre dagar på sig att begära en eventuell omprövning av samma domare.

Läs mer: Madrid kan skrota bilförbud – ”trafikstockningar del av stadens identitet”