Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Maduro anklagar Trump för attentatsplaner

”Maduro – mördare” och hashtaggen för ”vakna Venezuela” står på plakatet intill den döda politikern Fernando Albáns kista.
”Maduro – mördare” och hashtaggen för ”vakna Venezuela” står på plakatet intill den döda politikern Fernando Albáns kista. Foto: Ariana Cubillos/AP

Venezuelas president Nicolás Maduro anklagade på torsdagen Donald Trumps administration för att försöka mörda honom. Oppositionen kallar utspelet för en ogrundad skenmanöver.

”Donald Trump har hotat att döda den bolivarianska republiken Venezuelas president”, sade Maduro i sitt public service-tal från palatset i Caracas på torsdagen. Påståendet är det senaste i en lång rad utspel i den minst sagt ansträngda relationen mellan de bägge länderna.

Läs mer: Internationella pressen på Maduro ökar

Drygt 2 miljoner människor, eller omkring 7 procent av Venezuelas befolkning har flytt landet sedan 2014 på grund av allmänt usla förhållanden som försämrades ytterligare med prisraset för olja. Mänskliga rättigheter, livsmedel, medicin, bostäder och pengar är några av bristvarorna som får människor att söka sig bort.

Läs mer: Statligt anställda beordrades stödja Maduro

Den politiska oppositionen i och utanför Venezuela avfärdar anklagelserna mot Vita huset som Maduros försök att avleda uppmärksamheten från problemen och även från det aktuella fallet med oppositionspolitikern Fernando Albáns död. Albán greps förra veckan, anklagad för att planera ett mord på Maduro och i måndags påstår myndigheter att han tog sitt liv, medan omvärlden misstänker utomrättslig avrättning och FN kommer att utreda händelsen.

Läs mer: Nya anklagelser från Maduro om påstådd attack

Maduro och hans regering har många gånger anklagat Colombia, Chile, Mexiko eller någon annan aktör för olika inhemska problem. Så anklagade han exempelvis den colombianske presidenten Juan Manuel Santos för att ligga bakom ett attentatsförsök med drönare under en militärparad i den 4 augusti, en händelse som en del andra parter misstänker vara iscensatt av Maduro själv. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.