Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 00:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/maduro-kastar-ut-eu-ambassador/

Världen

Maduro kastar ut EU-ambassadör

President Nicolás Maduro kräver att chefen för Europeiska unionens delegation i Venezuela, Isabel Brilhante Pedrosa, lämnar landet inom 72 timmar.

TT Text

Beskedet är en hämnd mot att EU under måndagen utfärdade sanktioner mot elva personer inom det venezuelanska styret.

– Vi kommer att lösa det här inom 72 timmar. Hon kommer att få ett flygplan hon kan åka hem med, men vi kommer att ordna upp det här med Europeiska unionen, säger Maduro.

Venezuelas luftrum är för tillfället stängt för kommersiella flygbolag på grund av pandemin.

Maduro anser att EU genom de nya sanktionerna försöker att hota Venezuela. Han anklagar unionen för att böja sig för USA:s president Donald Trump och kopiera hans politik gentemot Venezuela.

Relationerna mellan det latinamerikanska landet och EU-länderna har varit spända sedan 2017, då Venezuela blev det första landet i regionen som pålades med sanktioner av EU, bland annat ett vapenembargo.

Bland de personer som står med på EU:s nya sanktionslista finns parlamentarikern Luis Parra, som stödjer Maduro i den oppositionsstyrda nationalförsamlingen. Parlamentet leds av Maduros främste motståndare Juan Guaidó. I januari utnämnde dock Parra sig själv till nationalförsamlingens ordförande, medan säkerhetsstyrkor hindrade Guaidó från at ta sig in i byggnaden för ett omval som han förväntades vinna med god marginal.

Ämnen i artikeln

Venezuela
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt