Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Regimerna utreds för brott mot mänskligheten

Domstolen kommer att undersöka Venezuelas auktoritäre president Niclas Madruo samt Rodrigo Dutertes krig mot drogerna på Filippinerna.
Domstolen kommer att undersöka Venezuelas auktoritäre president Niclas Madruo samt Rodrigo Dutertes krig mot drogerna på Filippinerna. Other: AFP, AP

Internationella domstolen i Haag öppnar en förundersökning av Venezuelas regim för misstänkta brott mot mänskligheten. Domstolen inleder även en förundersökning av Filippinernas presidents kontroversiella krig mot drogerna.

– Jag följer noggrant situationen i Filippinerna och Venezuela och har efter en oberoende och opartisk genomgång bestämt mig för att öppna en förundersökning i båda fallen, sa Internationella domstolens chefsåklagare Fatou Bensouda, enligt BBC.

Venezuelas regim, som styrs av den auktoritäre presidenten Nicolas Maduro, anklagas för att ligga bakom 120 mord av demonstranter som genomfördes av säkerhetsstyrkorna under protesterna mot regeringen förra året. Regimen anklagas också för att ha gjort tusentals godtyckliga gripanden av personer i samband med protesterna.

– Det har framställts att de statliga säkerhetsstyrkorna ofta använde övervåld för att slå ned demonstrationerna och att styrkorna arresterade tusentals personer som var eller uppfattades som oppositionsmedlemmar, sa chefsåklagare Fatou Bensouda.

Den globala människorättsorganisationen Human Rights Watch tar emot nyheten med lättnad.

– Genom att öppna en förundersökning sänder den internationella domstolens chefsåklagare ett kraftfullt budskap om att hon nära följer Maduros regims brutala övergrepp, säger José Miguel Vivanco, direktör för Human Rights Watch på den amerikanska kontinenten, ett uttalande.

Han menar att det venezuelanska rättsväsendet inte agerat och därmed tillåtit straffriheten att blomstra.

– Beroende på Internationella domstolens beslut kan det nu finnas en annan väg för Venezuelas offer att gå till rätten, säger José Miguel Vivanco.

Den internationella domstolen kommer också att titta närmare på det krig mot drogerna som Filippinernas president Rodrigo Duterte inledde för ett och ett halvt år sedan. 

– Sedan juli 2016 finns det uppgifter om att tusentals personer dödast för att de sålt eller använt droger, sa chefsåklagare Fatou Bensouda.

Hon medger att många av dödsfallen skett i strider mellan eller inom gäng, men att det också finns rapporter om att polisen gjorts sig skyldig till utomrättsliga avrättningar. Presidentens talesman, Harry Roque, avfärdar anklagelserna.

– Internationella domstolens undersökningar är ett enda slöseri med tid och resurser, säger han enligt brittiska BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.