Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/maduro-svars-in-igen-trots-protester/

Världen

Maduro svärs in igen trots protester

Nicolás Maduro.
Nicolás Maduro. Foto: Yuri Cortez/AFP/TT

RIO DE JANEIRO. På torsdagen svärs Nicolás Maduro in för en ny mandatperiod som Venezuelas president, men varken parlamentet eller grannländerna godkänner honom. Inte heller USA och EU tänker erkänna Maduro som landets legitime president.

Rätta artikel

Förra årets presidentval i Venezuela var ett av de mest ifrågasatta som genomförts i Latinamerika i modern tid. Oppositionen tilläts inte medverka, inga internationella valobservatörer fick närvara och befolkningen hotades med matvarubrist om de inte återvalde den auktoritäre ledaren Nicolás Maduro. De enda som godkände valresultatet var länder som Nordkorea, Kuba, Turkiet och Ryssland.

Den så kallade Limagruppen, som består av 14 latinamerikanska och karibiska länder, har uppmanat Maduro att överföra makten till det folkvalda parlamentet som kan utlysa nyval där oppositionen tillåts medverka och där internationella valobservatörer får närvara. Maduro har inte lyssnat på det örat.

För att befolkningen i de fattiga delarna av huvudstaden Caracas inte också ska kräva nyval har regimen bildat så kallade colectivos, laglösa gäng som fått i uppgift att skjuta dem som demonstrerar mot Nicolás Maduro. Inför dagens installation har flera olika colectivos förberett sig på sammandrabbningar.

– Alla som har pungkulor tar upp sina maskingevär. Vi är krigare, militärt utbildade, för denna konflikt, sa ledaren Jorge Navas inför sina medlemmar, enligt nyhetsbyrån AFP.

Läs mer: Venezuela våldsammaste landet i världen

Jorge Navas styr ett av de laglösa gängen som bevakar revolutionsledaren Hugo Chávez grav i det slitna bostadsområdet 23 de Enero.

– Här finns bara revolutionärer, inga brottslingar, sa han.

Regimens rädsla är att den politiska förändringen i grannlandet Brasilien ökar risken för att USA ska angripa landet militärt och plocka ut Venezuelas ledare. Brasiliens nye president Jair Bolsonaro har erbjudit USA att öppna en militärbas i Brasilien och sedan tidigare har USA egna baser i Colombia. Det gör att Venezuela är omringat av länder som är bereda att ta till vapen för att tvinga det oljerika landet tillbaka till demokratiskt styre.

– Du måste inse farorna och de främsta kommer från icke demokratiska länder som exporterar brott, instabilitet och förtryck. Det går inte bara att önska bort diktaturer som Venezuela och Kuba, sa Brasiliens nye utrikesminister Ernesto Araújo.

Ett tecken på att regimen kan falla samman inifrån är att en av de domare i Högsta domstolen som skulle ha svurit in Nicolás Maduro i dag flydde till USA i förra veckan för att slippa medverka.

– Maduro förtjänar inte en andra chans, eftersom det val som valde honom inte var ett fritt val, sa domaren Christina Zerpa till media i USA.

Han anklagar Nicolás Maduros fru för att ha tagit över rättsväsendet i Venezuela och säger sig ha bevis för att de närmsta männen kring Maduro ägnar sig åt organiserad brottslighet. För att misskreditera domaren anklagar regimen honom för sexuella övergrepp mot anställda på Högsta domstolen.

Läs mer: Starka reaktioner efter spansk vapenexport till Venezuela