Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 18:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/maduro-till-militaren-avvapna-forradarna/

Världen

Maduro till militären: Avväpna förrädarna

President Maduro har fortsatt stöd av militären. Foto: Jhonn Zerpa/AFP

Oppositionsledaren Juan Guaidó uppmanar Venezuelas statsanställda att strejka på torsdagen i protest mot president Nicolás Maduro. Samtidigt manar Maduro militären att slå ned kuppmakare och komplotter mot regimen.

Rätta artikel

Maktkampen mellan Guaidó och Maduro fortsätter. Demonstrationerna på onsdagskvällen blev inte det avgörande som oppositionsledaren hoppats på. 

På torsdagen uppmanade Juan Guaidó alla statstjänstemän att strejka. Han utlovade också fortsatta protester på gatorna.

Samtidigt vände sig president Maduro till militären och säkerhetstjänsten i ett tv-sänt tal.

– Håll fortsatt hög moral i denna kamp att avväpna alla förrädare, alla kuppmakare, sade presidenten som var omgiven av flera tusen militärer när han framförde sitt budskap.

– Ingen kan vara rädd. Det är timmen för att försvara vår rätt till fred, sade Maduro.

Även Juan Guaidó flankerades av militärer som uppgavs ha bytt sida när han manade till strejk. Fortfarande står dock de väpnade styrkorna bakom Maduro.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har sagt att USA övervägar att ingripa militärt i Venezuela, samtidigt som Ryssland och Kuba uppges agera på regimens sida. Enligt AFP kommer Pompeo att träffa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att mötas nästa vecka för att diskutera utvecklingen i Venezuela.

USA:s president Donald Trump uppmanade på torsdagen till ett snabbt slut på ”det brutala förtrycket” mot det venezuelanska folket.

– Folk svälter. De har ingen mat och inget vatten, och det här var ett av de rikaste länderna i världen, sa presidenten vid en sammankomst i Vita huset, rapporterar Washington Post. 

Minst fyra personer har dödats efter att ha skjutits under de senaste dagarnas protester, enligt människorättsorganisationen Venezuelan Observatory of Social Conflict. Två peroner ska enligt AP ha skjutits i staden La Victoria och två i Caracas. Närmare 200 personer har skadats de två senaste dagarna.

 – Jag uppmanar alla inblandade att vidta omedelbara åtgärder för att skydda barnen från alla typer av våld, säger Unicef-chefen Henrietta Fore i ett uttalande.

Omkring 50 länder, bland dem USA samt Sverige och övriga EU, stöder sedan i vintras Juan Guaidó som legitim interimspresident i Venezuela. Det främsta motivet som anförs för det är att valet av Maduro inte anses ha gått rättvist till.

Guaidó är talman i landets parlament, där oppositionen är i majoritet. President Maduro har dock inrättat en alternativ parlamentarisk församling som han har kontroll över.