Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Maduro utropad till segrare i Venezuela – oppositionen kräver omval

Nicolas Maduro talar till sina anhängare.
Nicolas Maduro talar till sina anhängare. Foto: Federico Parra/AFP

President Nicolás Maduro har blivit återvald för ytterligare sex år i Venezuela, trots att endast 28 procent av landets röstberättigade röstade på honom. Oppositionen hävdar att det rör sig om valfusk och kräver omval.

– Återigen har vi segrat! Återigen har vi triumferat! utbrast Maduro i sitt segertal inför jublande anhängare. Vi är historiens kraft omvandlad i folklig seger, permanent folklig seger.

Den regeringskontrollerade valmyndigheten i Venezuela hävdar att nästan hälften av landets röstberättigade gick till valurnorna, vilket strider mot andra uppgifter om att endast 32 procent röstade. Landets största vallokaler gapade tomma under söndagen och motkandidaten Henri Falcón anklagar regimen för att ha orkestrerat ett omfattande valfusk. Varken han eller de andra motkandidaterna tänker erkänna resultaten. USA och EU väntas inte heller erkänna Maduro som landets demokratiskt omvalde president.

– Nicolás Maduros diktatur har som förväntat genomfört ett olagligt val. Maduro hävdar att han fått fler röster än det totala antalet personer som faktiskt röstade, skriver Marco Rubio, republikansk senator i USA, på Twitter.

Han menar att regimen i Venezuela förhalat den demokratiska processen i landet genom att hävda att den tänkt hålla fria val, men efter söndagens resultat står det klart att Maduros regim manipulerat resultaten.

– Nu finns det inte längre någon tvekan om att det inte går att ändra utvecklingen så länge regimen sitter vid makten, skriver Marco Rubio.

USA: Vi erkänner inte valresultatet i Venezuela

Den venezolanska regimens vänner hyllar däremot valet och menar att det genomförts fläckfritt, trots att socialistpartiets anhängare monterat upp stånd inne i vallokalerna som tvingat väljarna att registrera sig i regimens lojalitetsregister. Bolivias president, Evo Morales, menar att det venezolanska folket återigen triumferat gentemot kuppförsök och intervention från ”det nordamerikanska imperiet”.

– Fria folk kommer aldrig att ge upp. Grattis till broder Maduro och till det modiga folket i Venezuela, skriver Evo Morales på Twitter.

Venezuela har den högsta hyperinflationen i världen och den lägsta minimilönen. De flesta av befolkningen tjänar endast 30 kronor i månaden, vilket inte räcker mer än till ett kilo ris och några ägg. På grund av att staten är bankrutt finns det inte heller pengar att köpa mediciner eller utrusta landets sjukhus. Kollektivtrafiken är satt ur spel och våldet har gjort huvudstaden Caracas till en av världens farligaste städer.

– Fred och demokrati har segrat på denna historiska dag. Vi firar med folket denna nya början att leda fosterlandet till ett definitivt välstånd. Låt oss ta an de nya striderna, skriver Nicolás Maduro på Twitter.

När 90 procent av rösterna var räknade menar valmyndigheten att Maduro fått 67,7 procent av rösterna och att hans motkandidat Henri Falcón endast fick 21,2 procent. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.