Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Maffian och gäng från Nigeria hotar flyktingar i Italien

Mottagningslägret Cara de Mineo utanför Catania på Sicilien.
Mottagningslägret Cara de Mineo utanför Catania på Sicilien. Other: Elin Swedenmark/TT

Flyktingar som klarat den farliga färden över Medelhavet till Italien stöter på nya problem på sin väg till säkerheten. På Sicilien utnyttjar maffian och det nigerianska gänget Black Axe de nyanlända för droghandel och prostitution, rapporterar nyhetskanalen Vice News.

Över 100.000 flyktingar, främst från olika länder i Afrika, har kommit till Italien hittills i år. Efter att ha flytt våld, fattigdom och terror kommer de till Europa med förhoppningar om att få ett bättre liv. Men på den italienska ön Sicilien är inte framtiden alltid så ljus.

För de ekonomiska migranterna, som inte har samma legala status som flyktingar, är det svårt att få arbetstillstånd och därför har många svårt att försörja sig. Många blir istället måltavlor för kriminella gäng som stöttas av den italienska maffian och hamnar istället i ett liv med prostitution och droghandel, rapporterar den amerikanska nyhetskanalen Vice News.

Läs mer: Slaveri och sexuella övergrepp i jordbrukets Italien

Nyhetskanalen har besökt Sicilien och kan avslöja att den italienska maffian Cosa Nostra börjat stötta det nigeriska kriminella gänget Black Axe. De flesta medlemmarna i Black Axe ska ha kommit till Sicilien flera år tidigare och har kunnat upprätta ett lukrativt nätverk för narkotikasmuggling och människohandel. Maffian tjänar pengar på sina nya konkurrenter eftersom Black Axe måste betala en slags låtsasskatt - pizzo - till maffian för att hyra utrymme på bordellerna och för att få ett inofficiellt tillstånd för att få sälja droger.

Läs mer: ”Barnbåt” kom till Sicilien

Samtidigt försöker Black Axe att rekrytera nya medlemmar till sitt kriminella nätverk med hot och våld. Flera personer som Vice News träffat vittnar om hot mot de som vägrar att sälja sin kropp eller ställa upp på att agera kurirer åt narkotikahandlarna, där flera också misshandlats.

Situationen har blivit så allvarlig att den italienska polisen nu för första gången använder anti-maffialagar mot icke-traditionella maffiaorganisationer. Syftet är att kunna lagföra fler Black Axe-medlemmar och göra det möjligt för domstolarna att utdela hårdare straff mot dem, rapporterar Vice News.

Syftet är också att stoppa andra kriminella gäng från att starta liknande verksamheter.

Läs mer: Färre migranter kommer från Libyen till Italien

Samtidigt arbetar italienska myndigheter för fullt med att ta emot de tusentals flyktingar som färdas över Medelhavet på sin flykt till Europa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.