Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/mahmud-abbas-kapar-alla-band-till-israel-och-usa/

Världen

Mahmud Abbas kapar alla band till Israel och USA

Palestiniernas president Mahmud Abbas.
Palestiniernas president Mahmud Abbas. Foto: Majdi Mohammed/AP

Det palestinska självstyret i Ramallah bryter alla förbindelser med USA och Israel. Det meddelade president Mahmud Abbas på lördagen under Arabförbundets möte i Kairo.

– USA:s så kallade fredsplan ger oss 11 procent av det historiska Palestina. Det är oacceptabelt. Vi kommer att göra motstånd, sade Abbas.

Arabförbundet sammanträdde på palestiniernas begäran, för att samordna organisationens agerande efter USA:s ensidigt lanserade plan. Planen har välkomnats av flera arabstater, vilket väckt utbredd indignation i regionen. Förbundets ordförande Ahmad Abu al-Gheit brännmärkte USA:s plan som en grov inblandning i Israels valkampanj:

– Planen slår fast gränserna innan några förhandlingar ägt rum. Det som nu föreslås är ritningarna till en apartheidstat.

Abu al-Gheit, Egyptens förre utrikesminister, yttrade sig långt mer kritiskt om planen än landets härskare, general Abdulfattah al-Sisi. Planen, som bland annat ger palestinierna delar av den israeliska Negevöknen och lägger flera arabiska samhällen i Israel under palestinskt styre, har utarbetats av Donald Trumps rådgivare i samråd med Israel.

Abbas har många gånger tidigare gjort rubriker med hot om att bryta med Israel. Detta är dock inte möjligt, dels på grund av att självstyrets ekonomi är sammanflätad med Israels, dels därför att säkerhetssamarbetet med Israel är centralt för Abbasregimens fortbestånd. Nattetid gör israeliska styrkor razzior mot islamister och rivaler till Abbas, och dagtid slår Abbas säkerhetsstyrkor till mot samma mål.

Det enda sättet för Abbas att verkligen bryta med Israel vore att säga upp Osloavtalet, avväpna och pensionera sina säkerhetsstyrkor, upplösa sina myndigheter och begära att ockuperas direkt av Israel, som före 1994. Detta kommer han inte att göra, eftersom den ledande, privilegierade kretsen kring honom aldrig kommer att tillåta det. 

Israels planer på att gripa tillfället i flykten och annektera delar av Västbanken enligt fredsplanens föreskrifter, tycks ha lagts på is. Dels därför att planens upphovsmän i Washington uttryckt sitt missnöje med en så öppet cynisk exploatering av planen under den israeliska valkampanjen, dels därför att den mäktiga israeliska bosättarrörelsen splittrats mellan planens anhängare och dess fiender.

Läs mer: Erdogan till attack mot arabländer som stöder Trumps fredsplan