Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Majoriteten av Europas vattendrag uppfyller inte EU:s ekologiska kvalitetskrav

En svan simmar runt bland skräp i floden Themsen i London.
En svan simmar runt bland skräp i floden Themsen i London. Foto: Nigel Bowles/Alamy/IBL

En stor del av Europas sjöar och floder är så påverkade av föroreningar och miljöförändringar att de inte håller EU:s ekologiska minimistandard. Endast 40 procent av vattendragen har en god ekologisk kvalitet. Det visar en ny rapport från Europeiska miljöbyrån. 

Vattenkvaliteten och den ekologiska statusen i Europas sjöar och floder har förbättrats något de senaste åren, enligt Europeiska miljöbyrån. Men mycket arbete återstår. 

Enligt Europeiska miljöbyråns nya rapport är det endast 40 procent av de undersökta vattendragen som når upp till EU:s ekologiska minimikrav och har en god eller bra ekologisk status. Siffran är ungefär densamma som vid den förra undersökningen 2012. Resterande andel är i hög grad påverkade av föroreningar, klimatförändringar eller förändringar i djur och växters livsmiljö. 

– Det är mycket som behöver göras innan alla sjöar, floder och kuster har en god status. Alla vattenanvändare i Europa måste arbeta tillsammans för att kunna hantera föroreningarna från jordbruket, industrin och hushållen, säger Karmenu Vella, EU-kommissionär med ansvar för miljö- och havsfrågor, till The Guardian. 

Också den kemiska statusen måste förbättras, enligt rapporten. Endast 38 procent av ytvattnet i de undersökta vattendragen har en god eller bra kemisk status där koncentrationen av föroreningar inte överstiger EU:s riktlinjer. Två av de vanligaste ämnena som hittats är kvicksilver och kadmium. 

Enligt rapporten är dock grundvattnets status bättre än ytvattnets. 74 procent av de grundvattenområden som undersökts har en god kemisk status. Ytvatten med bäst status går att finna i norra Skandinavien, Skottland, Estland samt Slovakien. 

EU:s medlemsländer står inför flera utmaningar för att vattenstatusen ska förbättras och ekosystemen räddas. De största hoten är, enligt rapporten, barriärer som hindrar det naturliga vattenflödet, bland annat dammar och kanalisering, samt avloppsvatten och utsläpp från jordbruk. 

Efter att EU:s vattendirektiv, som anger vad minimikrav för vad EU-länderna ska klara av vad gäller vattenkvalitet och vattentillgång, infördes år 2000 har flera länder ökat sina insatser för att förbättra vattenkvaliteten. Mattias de Woul, sötvattensexpert på Världsnaturfonden WWF, menar dock att arbetet går för långsamt. 

– Orsaken till att det är så mycket arbete kvar att göra är att åtgärdstakten är alldeles för långsam. Man behöver öka på arbetet i samtliga länder. I vattendirektivet finns det möjligheter för länderna att göra undantag och det påverkar åtgärdstakten negativt, säger han till DN. 

Fakta.Europeiska miljöbyråns rapport

Rapporten ”European waters - assessment of status and preassures 2018” presenterar den ekologiska och kemiska statusen hos ytvatten och grundvatten i Europas sjöar och floder.

Den ekologiska statusen är en uppskattning av ytvattnets struktur och funktion. Den visar i vilken utsträckning vattnet och ekosystemet är påverkat av föroreningar och klimatförändringar.

130.000 vattendrag runtom i EU:s medlemsstater har testats under perioden 2010 till 2015. 

Undersökningen har möjliggjorts av EU:s vattendirektiv som antogs år 2000. Genom direktivet har fler länder infört ekologiska och kemiska kontroller och analyser av sina vattendrag. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.