Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Making a Murderer” – vad rätten inte fick höra

Foto: AP

Morddömde Steven Averys skuld ifrågasätts i uppmärksammade dokumentärserien ”Making a Murderer”. Det finns flera teorier som rätten inte fick höra och som skulle kunnat få juryn att tvivla på hans ansvar för den 25-åriga Teresa Halbach död i Manitowoc, Wisconsin, den 31 oktober 2005.

Under rättegången var meddömde Brendan Dassey (född 1989) förbjuden att argumentera för någon annans skuld och Steven Avery (född 1962) fick inte presentera bevis mot någon annan än just Dassey. Domstolsbeslutet grundade sig i det lokalt prejudicerande Denny-fallet från 1984 och syftar bland annat till att rättsfall inte ska bli oändliga historier av mer eller mindre osannolika stickspår.

Reddit har engagerade användaren docuseriesfan uppmärksammat omvärlden på att Steven Averys offentliga försvarare sökte resning i juni 2009 och har publicerat dokumenten som listar vilka andra personers berättelser som eventuellt skulle ha kunnat så ett frö av tvivel om Averys skuld hos någon eller några i domstolsjuryn.

I fredags fick Steven Avery en ny försvarare, Chicago-advokaten Kathleen Zellner. Hon innehar amerikanskt rekord i att få domstolar att frikänna tidigare dömda – 17 stycken – och när Chicago Lawyer Magazine utsåg henne till årets person 2014 kallades hon ”räddaren” och på omslaget stod det att hon ”skriver om slutet för de felaktigt dömda”.

Här listar DN ett urval av de personer och teorier som Zellner och assistenten Tricia Bushnell, som är jurist från Wisconsin, lär komma i kontakt med och som kan vara intressanta i deras arbete med att försöka frikänna sin klient. 

Avery-bröderna

Foto: APDen misstänktes bägge bröder hade full tillgång till hans bostad och garage vid familjens bilskrot – platserna där brotten ska ha begåtts – liksom Halbachs bil varifrån dömdes dna kunnat säkras. Därmed, hävdar försvaret, skulle båda eller någon av bröderna rimligen ha kunnat plantera bevisen mot Steven Avery (bilden).

Den äldre brodern har polisanmälts flera gånger, bland annat för för grov våldtäkt och misshandel mot en ex-fru, och han är omvittnat aggressiv mot kvinnor. Hans motiv att sätta dit sin bror skulle, enligt försvaret, kunna vara avundsjuka över det skadestånd som Steven Avery fick efter den felaktiga sexbrottsdomen, och över en minskad andel i familjeföretaget. Dessutom har Steven Averys dåvarande flickvän Jodi Stachowski vittnat om att den äldre brodern var arg på kärleksförhållandet och att han skrämt henne, en gång med hagelgevär. Den äldre brodern saknar alibi.

Den yngre brodern skulle också ha samma ekonomiska motiv. Hans fru lär därtill ha avskytt Steven Avery. Han har tidigare åtalats för sexuella övergrepp på sina två döttrar. Dagen för mordet åkte han runt i en golfbil med en vän och sköt kaniner, och han har tillstått att han då varit vid platsen där Halbachs bil senare hittats.

Han visste också i förväg att Halbach skulle komma på besök. Under den tekniska undersökningen ska en av polisens likhundar ha markerat en golfbil. När polisen kom för att ta hans dna-prov gömde han sig under en klädhög på övervåningen.

Svågern

Svågern hade dömts för flera vålds- och sexualbrott mot kvinnor före 2005 och karaktärsvittnen har beskrivit honom som hetlevrad, lögnaktig och ”kapabel till mord”. Vid tiden för Halbach-mordet hade han blivit tillsammans med Barb Janda, syskonen Dasseys mor och Steven Averys granne.

Det innebär att det inte är orimligt att han både kunde ha träffat Halbach och haft tillfälle att sätta dit Steven Avery. Det var för övrigt just Jandas bil som mordoffret Halbach kommit för att fotografera och svågern har sagt att han var där två gånger under morddagen.

En tidigare arbetskamrat har vittnat om att svågern försökt sälja ett halvautomatiskt skjutvapen av samma slag som ska ha använts vid mordet och en annan att han var ”ett nervvrak” och lämnade jobbet tidigare på morddagen. Ytterligare en kollega har sagt att svågern berättat att någon av Dassey-bröderna fått blod på kläderna och att kläderna ”hamnat bland hans smutstvätt”.

Svågerns enda alibi är att han var med sin blivande styvson, Brendan Dasseys storebror.

Grannpojken

Foto: AFPGrannpojkens – Brendan Dasseys storebror – enda alibi är att han var med sin blivande styvfar.

Under rättegången föreslog försvaret att den äldre Dassey-brodern hade dödat Teresa Halbach, men åklagarsidan protesterade med hänvisning till beslutet att inga andra tänkbara gärningsmän fick presenteras och försvarets uttalande ströks. Grannpojken hade, liksom Steven Avery, också ett skjutvapen av typen .22 Marlin som ska ha använts för att döda Teresa Halbach och det lär vara det vapnet som svågern ska ha försökt sälja.

Grannpojkens motiv att sätta dit Steven Avery skulle vara att skydda sin bror Brendan Dassey eller sin blivande styvfar om någon av dem mördat Halbach. Grannpojken uttryckte sitt ogillande mot Steven Avery många gånger, även i polisförhör.

Försvaret har beskrivit hans rörelsemönster under morddagen som ”misstänkt”. I förhör har han sagt att han åkte för att jaga och på motorvägen passerat sin blivande styvfar som han hävdar ”kan bekräfta exakt vad klockan var” utan att förklara varför det skulle vara viktigt. En oberoende skolbussförare vittnar om en helt annan tidpunkt.

Han har också sagt att han duschade före jakten, medan hans mamma Barb Janda sagt att han duschade efteråt. En läkarundersökning visade att grannpojken hade färska rivsår på ryggen och hans förklaring var att en hundvalp hade klöst honom.

Försvaret har nämnt fler personer som kunde ha förhörts mer ingående – exempelvis Barb Jandas två andra barn, den yngre Avery-broderns vän i golfbilen samt en person som av oklar anledning nekar till att ha varit på Averys skrot som kund på morddagen. Privatspanare har också lanserat andra alternativa gärningsmän. Just på Reddit vimlar det av olika diskussioner där mer eller mindre troliga teorier presenteras.

”Tysken”

Bloggaren Brian McCorkle har intresserat sig för fallet sedan 2006. Han driver tesen att gärningsmannen är någon han kallar ”tysken”, numera bosatt i Hamburg eller Thailand. Det började med att McCorkle fick ett mejl från någon som kallas ”medborgaren” och då var gift med ”tysken”. Hon hade tyckt att maken agerat misstänkt under veckan efter Halbach-mordet.

”Medborgaren” hävdar också att han pratat om att ha varit på en bilskrot där han träffat en fotograf som han tyckte var ”korkad”, samt att hon hittat skelettdelar, en hammare, mörkröda fläckar på ett örngott, tändvätska, kirurghandskar, blodiga fingeravtryck och en del kvinnokläder som inte var hennes. Hon ska ha kontaktat en polis som tagit hennes uppgifter på allvar och en del av fynden i beslag.

En gång ska ”tysken” ha sett en efterlysning av Halbach och sagt ”hon är död”. När ”medborgaren” konfronterade honom säger hon att han bara skrattade och sade att ”ingen kommer att tro dig”. ”Tysken” ska ha bott intill en begravningsbyrå som hade ett krematorium och hans fru lär ha klagat på att han ständigt brände upp saker.

Offrets bror och ex

I ”Making a Murderer” påpekar försvaret att utredningen åsidosatt de rutinmässiga förhören med närmast anhöriga för att utesluta dem som misstänkta. Halbachs ena bror och hennes före detta pojkvän hör till dem.

Bägge männen var närvarande och delaktiga i genomsökandet av Averys gård. Bägge hade tillgång till mordoffrets extra bilnycklar och bägge har medgett att de lyckats knäcka koden till hennes mobilsvarare, men nekar till ansvar för de raderade meddelandena från morddagen.

Konspirationsteorierna

Som så många andra uppmärksammade rättsfall finns en del mindre substantiella påståenden om hur mordet på Halbach gått till och varför det begåtts. En av dem är marijuanafältsteorin som har en ganska fantasifull idé om att korrupta poliser odlat drogväxter på ett fält som Halbach skulle ha bilder på.

En annan är teorin om en satanisk ritual. Polis och åklagare, alternativt personer med koppling till rättsapparaten, skulle ingå i en djävulsdyrkande grupp som låtit offra Halbach. En del av spekulationerna innehåller också uppgifter om en hemlig sexklubb för traktens mer framträdande personer. Tankarna har hämtat kraft i de märkliga omständigheterna kring de olika platserna som hennes kroppsrester hittats på. Att morddagen också var halloween har stimulerat kreativiteten.

Teorier om att polisen skulle vara inblandad finns det fler av. En går ut på att en äldre polisman planterat bevismaterial vid brottsplatsen. Den äldre polismannen var den som 1985 grep Steven Avery för sexualbrottet han frikändes för efter 18 år i fängelse. När mordutredningen togs över av grannkommunens anmälde sig den äldre polismannen frivilligt att hjälpa till och det var han som då hittade Halbachs bilnycklar. Sju månader senare, efter brottsplatsteknikers grundliga arbete, var han också på plats när en avlossad kula med Halbachs dna på hittades.

Det finns en yngre polis som många riktat sina misstankar mot. Denne har ifrågasatts för att, trots det stora antalet timmar han ägnat åt Halbach-fallet, han bidragit med så lite rapporter. Men det som väckt mest frågor är hans samtal till sambandscentralen och han undrar om ett registreringsnummer. Kvinnan säger att det är till en bil som är skriven på Teresa Halbach som då fortfarande bara var anmäld försvunnen. Han frågar också om det är en Toyota årsmodell 99 och får ett ”Yep!” till svar. Bilen hittas på Averys gård först två dagar efter samtalet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.