Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-25 01:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/maktkamp-i-anc-haller-sydafrikanerna-pa-halster/

Världen

Maktkamp i ANC håller sydafrikanerna på halster

President Cyril Ramaphosa, landets högsta domare Mogoeng Mogoeng och ANC:s vice partiledare och tidigare vicepresident David ”DD” Mabuza under en ceremoni i Pretoria på tisdagen. Foto: Erik Esbjörnsson

PRETORIA. Sydafrikanerna väntar med spänning på att deras president Cyril Ramaphosa ska presentera sin nya regering. Bakom stängda dörrar pågår nu ett maktspel mellan regeringspartiet ANC:s två falanger. 

Under onsdagen meddelade en talesperson att presidenten kommer att presentera sin regering klockan 20 i kväll. 

I årets val säkrade Sydafrikas statsbärande regeringsparti ANC segern med 57 procent av rösterna. Förra onsdagen svors partiledaren Cyril Ramaphosa in som parlamentsledamot i Kapstaden och på lördagen installerades han som president under en spektakulär ceremoni då svenska Gripenplan flög i formation över huvudstaden Pretoria där statschefer från hela kontinenten samlats. 

Läs mer: Ramaphosa räddade ANC från kollaps i valet 

Normalt presenterar presidenten sin regering dagen efter – men nu har det dröjt fyra dagar vilket skapat en konstitutionellt unik situation i landet. Den exekutiva makten består endast av president Ramaphosa som har kontakt med de opolitiska departementscheferna.

Läget påminner om det kring ett påveval. Alla väntar på att få se vit rök stiga från takåsarna på regeringsbyggnaderna Union Buildings i Pretoria men ännu hålls nationen på halster.

Union Buildings i Pretoria.

Anledningen är en maktkamp mellan de två fraktionerna i det sargade ANC. 

Sedan Ramaphosa tog över makten i fjol har han styrt landet med företrädaren Jacob Zumas sista regering men när han efter valet ska presentera sitt eget lag, som väntas bli betydligt mindre numerärt, är förväntningarna stora på att de mest korrupta ska rensas ut från maktens korridorer. 

Det står nu klart att det är lättare sagt än gjort för Ramaphosa. Den tidigare vicepresidenten David ”DD” Mabuza, en del av Zumas korruptionsanstrukna gäng samt vice partiledare, tvingades skjuta upp ceremonin då han skulle sväras in som parlamentariker i väntan på grönt ljus från ANC:s egen integritetskommission. 

Sydafrikansk kremlologi ger vid handen att det var Ramaphosa som försökte stoppa invalet av sin egen vicepresident. Men misslyckades. 

Mabuza tycks ha charmat integritetskommissionen, alternativt ha slätat över anklagelserna om att han ska ha dödshotat motståndare inom partiet, för på tisdagen kunde han sväras in som parlamentariker i en försenad ceremoni i Pretoria. Ramaphosa och Mabuza log och kramades men presidenten hade nog hellre haft möjligheten att utse någon helt annan som nummer två. 

Valutamarknaderna var på Ramaphosas sida. Den sydafrikanska randen hade stärkts på beskedet om Mabuzas timeout men försvagades när det stod klart att Mabuza överlevt prövningen. 

https://twitter.com/PaulWallace123/status/1133305298842783744

Nu sitter Ramaphosa med en lång lista av parlamentsledamöter som tänkbara ministrar (alla utom två ministrar måste vara valda till parlamentet) och trycket är stort från partistyrelsen om att Zumafraktionen ska spela en fortsatt tung roll. 

Han kan låta integritetskommissionen rensa ut de sämst lämpade ANC-politikerna men de är så många och har så stort inflytande att han inte kan bli av med alla. 

Snart kommer den nya regeringen presenteras – och besvikelsen lär bli stor utanför partiet när flera från det gamla gardet fortfarande är kvar i toppen. Redan vet vi, att Ramaphosa inte fick den flygande start han behövde efter valet.