Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Malala: Trumps tal skapar fler terrorister

Foto: Paul Ellis/AFP/All over press

Donald Trumps uttalanden mot muslimer är ”fulla av hat” och kommer att skapa ännu fler terrorister, säger fredspristagaren Malala Yousafzai.

Den amerikanska fastighetsmiljardären och presidentkandidaten Donald Trump får vass kritik från fredspristagaren Malala Yousafzai för sitt tal om att stänga ute muslimer från USA. Uttalandena snarast förvärrar problemet med militant islamism, menar hon.

Trumps uttalanden är ”fulla av hat” och de kommer bara att ”radikalisera fler terrorister”, sade Malala Yousafzai på tisdagen i samband med ettårsdagen av en talibanmassaker på en skola i Pakistan, rapporterar flera medier.

18-åriga Malala själv blev skjuten i huvudet av talibaner 2012 för sin kamp för flickors rätt till utbildning.

Hon överlevde, hämtade sig och fortsatte sitt engagemang. Förra året tilldelades hon Nobels fredspris.

– Det är verkligen tragiskt att få höra sådana här uttalanden, fulla av hat, fulla av den här ideologin om att diskriminera andra, sade Malala till AFP efter en ceremoni i brittiska Birmingham.

Uttalandena från den amerikanska magnaten kommer att ”radikalisera fler terrorister”, trodde hon.

– Om ens avsikt är att stoppa terrorism ska man inte beskylla hela den muslimska befolkningen för den, för det kommer inte att hindra terrorister.

Skolor i vissa pakistanska provinser är stängda i dag för att uppmärksamma årsdagen av terrorattacken mot en skola i Peshawar, då 150 personer dödades, nästan alla barn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.