Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Malalas bok förbjuds i Pakistan

Pakistanska privatskolor förbjuder nu sina lärare att köpa in boken ”I am Malala”, skriven av den unga flicka som skottskadades mycket svårt i huvudet av talibaner 2012.

Malala Yousafzai, som i dag är 16 år, var mycket nära döden efter det att två talibanska terrorister bordat den skolbuss hon åkte i och sedan skjutit henne på nära håll den 9 oktober förra året. Ett av skotten träffade flickan i huvudet.

Efter att ha vårdats i England är Malala nu nästan helt återställd.

På söndagen stod det klart att den bok hon skrivit tillsammans med den brittiska journalisten Christina Lamb, "Jag är Malala: flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna", kommer att bannlysas på Pakistans 152.000 privatskolor.

– Det stämmer, vi har bannlyst boken eftersom den har ett innehåll som strider mot vårt lands ideologi och muslimska värden, säger Kashif Mirza, chef för Pakistans skolfederation till nyhetsbyrån AFP.

Enligt Mirza innehåller boken stycken om den brittiske författaren Salman Rushdie, som fick en dödsdom uttalad mot sig för att ha hädat islam och profeten Muhammed 1988. Dessutom har Malala inte skrivit "frid vare över honom" efter profeten Muhammeds namn.

Boken innehåller också beskrivningar av hur talibanerna genomför offentliga piskbestraffningar av oliktänkande, hur de har förbjudit teve, dans och musik men också Malalas egna ambitioner att aktivera sig inom landet politik.

Malala var en av dem som nominerades till Nobels fredspris i år och i oktober fick hon Sacharovpriset för sitt försvar av "mänskliga och grundläggande rättigheterna mot intolerans, fanatism och förtryck".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.