Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Malta förbjuder terapi som ”botar” homosexuella

Foto: AP

Malta blir första landet i Europa som förbjuder terapi som ska ”bota” homosexuella personers läggning, skriver The Guardian. Den nya lagen antogs enhälligt av parlamentet i Valetta.

Lagförslaget innebär att den som gör sig skyldig till att försöka förändra, förtrycka eller omvända en persons sexuella läggning riskerar böter eller fängelse.

Så kallad ”Gay cure Therapy” går ut på att terapeuter ska konvertera homosexuella män och kvinnor till heterosexualitet. Anhängare hävdar att de använder sig av vanlig psykologisk rådgivning för att hjälpa människor att frivilligt ändra sin sexuella läggning.

Men terapin är omstridd och fördöms allmänt av proffessionen. I Storbritannien har den statliga sjukvården och alla ledande organ inom psykoterapi undertecknat ett gemensamt uttalande där de beskriver konverteringsterapin som oetisk, ovetenskaplig och potentiellt farlig, skriver The Guardian.

I USA, är terapin förbjuden på minderåriga i flera stater.

Maltas yrkesorganisationer för psykologer, psykiatriker, familjeterapeuter och kuratorer välkomnade förbudet för terapin som de benämner som ”omänsklig”, i ett gemensamt uttalande.

Sedan den socialistiska regeringen tillträdde 2013 har önationen i Medelhavet lanserat ett rad progressiva sociala reformer. Dessutom har landet två gånger utsetts till det europeiska land som bäst respekterar rättigheterna för lesbiska, homosexuella, bisexuella, transpersoner och intersexuella av paraplyorganisationen ILGA.

Den nya lagen innebär också att ”ingen sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck utgör en störning, sjukdom eller brist av något slag”, och sänker åldersgränsen till 16 år för att kunna begära en könskorrigering utan föräldrarnas godkännande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.