Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/maltas-premiarminister-kommer-att-avga/

Världen

Maltas premiärminister: Jag avgår inom kort

Maltas premiärminister Joseph Muscat. Foto: Matthew Mirabel/AFP

Maltas premiärminister Joseph Muscat planerar att avgå i januari. Trycket blev till slut för stort då flera ministrar förekommer i utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia. 

Joseph Muscat kommer att be sitt Labourparti att påbörja processen för att välja en ny partiordförande den 12 januari 2020, skriver Malta Independent.

– Dagen därpå avgår jag som premiärminister, sa Joseph Muscat i en tv-sänd presskonferens på söndagskvällen.

Beskedet kom samtidigt som tusentals människor demonstrerade mot premiärministern i huvudstaden Valetta. De senaste veckorna har åtta demonstrationer genomförts. Trycket har ökat på Muscat sedan det blivit känt att flera ministrar och nära medarbetare till premiärministern förekommer i mordutredningen.

I måndags avgick två ministrarturismministern Konrad Mizzi och ekonomiministern Chris Cardona. Båda anklagas för att ha nära band till företagaren Yorgen Fenech, som formellt anklagades för inblandning i mordet i lördags. När han greps ska han ha varit på väg att lämna landet.

I tisdags tvingades premiärministerns stabschef Keith Schembri bort från sin post.

Yorgen Fenech nekar till inblandning, säger att brottsutredningen är politiskt styrd. Han pekar istället ut Keith Schembri som den som planerade journalistmordet.

Den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia lade ned stor möda på att gräva fram fakta om Yorgen Fenech. Hon var angelägen om att klarlägga företagarens koppling till ett bolag med bas i Dubai. Journalisten hann aldrig publicera vad hon kommit fram till innan en bilbomb dödade henne 2017.