Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Mammans råd fick bloggen att krascha

Gregory Burley Hoffmann med sin nya telefon.
Gregory Burley Hoffmann med sin nya telefon. Foto: Michael Dwyer/Scanpix
När 13-årige Gregory fick en alldeles egen mobiltelefon i julklapp skrev hans mamma en lista med 18 krav. En lista som fick hennes blogg att krascha och som spridit sig som en löpeld över nätet.

Janell Burley Hofmann i Sandwich, Massachussetts i USA är gift och mamma till fem barn. Som så många andra föräldrar var det med viss tvekan hon bestämde sig för att ge sin 13-årige son den julklapp som han helst av allt ville ha – en Iphone.

En gåva som både hon och maken såg fördelar med men också problem. Problem som hon satte sig ned och formulerade i sin blogg på juldagen.

Nu har mamma Hofmanns råd spridit sig över nätet och när bloggen kraschade efter det att tusentals läsare velat ta del av råden hamnade hon i tevesoffor och blev intervjuad av tidningar.

Sist, efter de 18 råden och förmaningarna, skriver Janell Burley Hofmann: "De flesta av de råd som jag ger kan appliceras inte bara på en Iphone, utan på livet."

Och kanske är det för att råden är så allmänmänskliga som nätet nu vibrerar av dem.

Här är de:

1. Det är min telefon. Jag köpte den. Jag betalade för den. Jag lånar den till dig. Är inte jag bäst?

2. Jag kommer alltid att känna till lösenordet.

3. Om det ringer, svara. Det är en telefon. Säg hallå och var artig. Strunta aldrig i ett samtal om det står "mamma" eller "pappa" på skärmen. Aldrig.

4. Ge telefonen till en av dina föräldrar med det samma efter 19.30 varje kväll som du går i skolan och varje veckoslut vid 21. Den kommer då att stängas av för natten för att sedan slås på igen klockan 07.30. Om du skulle tveka att ringa någon på en fast telefon, där någon förälder kan komma att svara först, så ring inte alls och skicka inte sms. Lyssna till dessa instinkter och respektera andra familjer på samma sätt som vi skulle vilja bli respekterade.

5. Den går inte till skolan med dig. Prata med dem du skickar sms till. Det är något att lära för livet. Halvdagar, utflykter och kvällsaktiviteter efter skolan kräver särskilt övervägande.

6. Om den faller ned i toaletten, brakar i backen eller försvinner i tomma luften så är det du som är ansvarig för reparationerna. Klipp gräsmattan, sitt barnvakt, spara pengar som du får i födelsedagspresent. Det kommer att hända, var beredd.

7. Använd inte tekniken till att ljuga, lura eller bedra någon annan människa. Ge dig inte in i samtal som kan vara smärtsamma för andra. Var först och främst en god vän eller håll dig borta från korselden.

8. Skicka inte sms, e-post eller säg något med hjälp av den här apparaten som du inte skulle säga öga mot öga.

9. Skicka inte sms, e-post eller säg något till någon som du inte skulle säga högt när deras föräldrar befinner sig i samma rum. Censurera dig själv.

10. Ingen porr. Leta på nätet efter sådant som du kan dela öppet med mig. Om du har någon fråga om något så ställ den till en person – helst till mig eller din pappa.

11. Stäng av den, sätt den på ljudlöst, lägg undan den när du befinner dig på en offentlig plats. Särskilt på restauranger, biografer eller när du samtalar med en annan människa. Du är ingen oförskämd person; låt inte telefonen ändra på det.

12. Skicka inte eller ta emot bilder av dina könsdelar eller någon annans. Skratta inte åt det. En dag kommer du att känna dig frestad att göra detta trots din höga intelligens. Det är riskfyllt och kan förstöra ditt liv som tonåring eller vuxen. Det är alltid en dålig idé. Cyberrymden är stor och mera kraftfull än du är. Och det är mycket svårt att få en så stor sak att försvinna – inklusive ett dåligt rykte.

13. Ta inte en ziljon bilder och videor. Det finns ingen anledning att dokumentera allt. Lev dina upplevelser. De kommer att finnas kvar i ditt eget minne för evigt.

14. Lämna din telefon hemma ibland och känn dig trygg i det beslutet. Den lever inte och den är inte en förlängning av dig själv. Lär dig att leva utan den. Var större och mera kraftfull än rädslan att missa något.

15. Ladda ned musik som är ny, klassisk eller annorlunda än exakt den samma som miljoner av dina kamrater lyssnar på. Din generation har tillgång till musik på ett helt annat sätt än någon gång tidigare i historien. Dra fördel av den gåvan. Utvidga dina horisonter.

16. Spela spel med ord eller gåtor som utmanar din hjärna då och då.

17. Se framåt. Se världen utspela sig runt dig. Stirra ut genom fönstret. Lyssna på fåglarna. Gå på promenad. Tala med en främling. Fundera utan att googla.

18. Du kommer att ställa till det. Då kommer jag att ta ifrån dig din telefon. Vi kommer att sitta ned och prata om det. Vi kommer att börja om på nytt igen. Du och jag vi lär oss alltid något nytt. Jag är med i ditt lag. Vi gör detta tillsammans.

Skrev mamma Hofmann. Och Gregory skrev på.

När nyhetsbyrån AP intervjuar psykologen David Greenfield, som specialiserat sig på teknikmissbruk, ser han hur olika generationer har helt olika inställningar till dagens smarta telefoner:

– Medan vi ser dem som ett sätt att bli mindre sociala så ser de unga den som ett sätt att bli sociala. Och jag är inte säker på att vi kan överbrygga den generationsskillnaden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.