Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Man behöver inte vara uppkopplad jämt”

Lisa Euler är noga med att inte använda mobildata utomlands. Fast när hon ska erövra en ”zon” i spelet Turf slår hon på det.
Lisa Euler är noga med att inte använda mobildata utomlands. Fast när hon ska erövra en ”zon” i spelet Turf slår hon på det. Foto: Frilans Foto

Lisa Euler har full koll på data­roamingen och har aldrig i efter­hand chockats av en skyhög mobilräkning efter en utlandsresa.

Undantaget hon gör är fullt medvetet – hon erövrar zoner i gps-spelet Turf.

Lisa Euler, 63 år, är i Berlin för första gången. Framme vid Brandenburger Tor tar hon fram sin telefon och sätter på dataroaming. Hennes rutin vid utlandsresor är annars att slå av dataroaming redan på flyget för att inte drabbas av höga roaming­avgifter.

– Jag har aldrig själv drabbats, bara hört av andra att de hamnat i sitsen att det blivit fruktansvärt dyrt, säger hon.

Hon har också svårt att förstå varför EU hittills inte kunnat avskaffa avgifterna.

– Det verkar korkat, EU strävar ju efter att samma regler ska gälla överallt, säger Lisa Euler.

Skälet till att hon nu fingrar på sin telefon för att sätta på dataroaming och komma ut på nätet är att Lisa Euler är en hängiven så kallad turfare.

Turf är ett gps-spel som går ut på att man erövrar angivna zoner och Brandenburger Tor är en sådan zon.

Efter ett knapptryck har hon erövrat den kanske mest berömda Berlinsymbolen och det ger henne många åtråvärda poäng i spelet.

Lisa Euler vet vad det kostar.

– En dag kostar 49 kronor och gäller för 50 megabyte. Det går fort åt, så man måste välja vad man ska göra och göra det fort. Jag hörde om en turfare i London. Hon satte på dataroaming när hon gick från hotellet och hann bara ta en zon innan det var slut, säger Lisa Euler och slår av dataroaming på telefonen igen.

Annars har du aldrig dataroaming på?

– Det kan vara så att man väntar på ett mejl, då har jag det. Men man behöver inte vara uppkopplad jämt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.