Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Man död när han försökte köra på poliser i Paris

01:07. Åklagare från antiterrorenheten har kopplats in efter att en bil rammat en polisbuss på paradgatan Champs-Elysées i Paris och börjat brinna. Föraren dog och enligt Frankrikes inrikesminister innehöll bilen vapen och explosiva ämnen.

Fransk polisen hävdar att man avvärjt en planerad terrorattack på Paris paradgatan Champs-Elysées på måndagseftermiddagen. Frankrikes inrikesminister säger nu att undantagstillståndet kommer att förlängas.

Det var vid 15.40-tiden på måndagen som den misstänkte terroristen körde in i ett polisfordon med en personbil. Personbilen fattade eld och gärningsmannen, som ska ha varit beväpnad med pistol, släpades ut ur fordonet genom en krossad bilruta.

Polisen uppger enligt Le Parisien att det också fanns en gastub (som inte exploderat) en kalsjnikov samt ammunition i bilen.

Mannen, en 31-åring född i Argenteuil, var sedan tidigare känd av fransk säkerhetspolis avled på platsen.

I ett första skede uppgavs han ha varit ”lindrigt skadad” efter att ha släpats ur den brinnande bilen, men en timme senare bekräftade inrikesministern bekräftade inrikesminister Gérard Collomb att mannen är död. Oklart hur mannen avlidit, dock.

Händelsen inträffade bara 300 meter från rondellen Grand-Palais på Champs-Elysées. I samband med insatsen gick polisen ut och varnade allmänheten för att vistas i området och tunnelbanestationen tunnelbanestationen Champs-Elysées Clemenceau och Concorde, där linjerna 1 och 13 passerar, stängdes av säkerhetsskäl.

– En förundersökning angående misstänkt terrordåd har inletts, berättade Johanna Primevert, polisens presstalesperson vid en presskonferens på platsen.

Inrikesminister Gérard Collomb sa senare på måndagen att han på onsdag kommer att lägga fram regeringens föslag till att undantagstillståndet i Frankrike kommer att förlängas en sjätte gång efter den 15 juli då det nuvarande går ut.

Undantagstillståndet infördes efter attackerna i Frankrike i november 2015.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.