Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Man gripen för 35 år gammalt joggingmord

Foto: Google Maps

För 35 år sedan hittades den då 16-åriga Joyce McLain mördad. Nu har polisen i amerikanska delstaten Maine gripit en man misstänkt för mordet. ”Vi är övertygade om att det är den skyldiga”, säger polischef Robert Williams till CNN.

Joyce McLain försvann spårlöst under en joggingrunda nära hemmet i staden Penobscot i Maine sommaren 1980. Två dagar senare hittades hennes döda kropp vid en kraftledning bakom skolan, Schenck High School, där hon gick. Joyce McLain hade blivit ihjälslagen och hade skador i huvudet och nacken, skriver CNN.

Fallet förblev olöst i mer än tre decennier. Men 2008 grävdes Joyce McLains kropp upp för att genomgå en ny undersökning av polisens coldcasegrupp för att bland annat hitta dna-spår i jakten på mördaren. Ändå dröjde det fram till i fredags innan Mainepolisen ansågs sig ha tillräckligt med bevis som kunde leda till ett åtal - och förhoppningsvis en fällande dom.

I fredags greps en 55-årig man misstänkt för mordet på Joyce McLain.

Enligt polisen har hans namn förekommit i utredningen från start och han har pekats ut av flera vittnen, bland annat ska mannen ha setts vid mordplatsen kvällen då flickan försvann. Han var även bekant med offret. Under årens lopp har han dessutom gjort uttalanden till ett antal personer som tydde på att han låg bakom mordet.

Efter gripandet fördes den misstänkte mördaren till polisstationen i staden där han senare anhölls. På måndagen inleds häktningsförhandlingen mot honom vid domstolen i Penobscot County.

Mannen är även tidigare dömd för innehav av barnpornografi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.