Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Man ihjälskjuten vid polisstation i Paris

01:58. DN:s reporter Ulrika By sammanfattar vad som hänt i samband med dödsskjutningen av mannen som attackerade en polisstation i centrala Paris på torsdagen.

Fransk polis sköt på årsdagen av terrorattacken mot tidningsredaktionen Charlie Hebdo ihjäl en 20-årig man. Mannen, maskerad och beväpnad med en machete försökte ta sig in på en polisstation i Barbès, skrikandes ”Allauh akbar”.

Strax innan klockan 12 på torsdagen hörde boende i kvarteret Goutte d´Or, 18:e arrondisemanget i Paris, fyra-fem skott avfyras på gatan. Tungt beväpnad polis hade då skjutit ihjäl en man som enligt polisen försökt tränga sig in på polisstationen.

Stora delar av kvarteren kring Boulevard de Barbès spärrades av, samtliga affärer stängdes och kvarteren evakuerades bryskt på människor av hundratals poliser som omedelbart kom till området. Även skolorna slogs igen och inga elever fick lämna lokalerna.

Enligt de första uppgifterna från polisen bar mannen ett bombbälte. Det visade sig dock vara en attrapp, mannen hade lindat tejp kring en mindre väska ur vilken det också stack ut sladdar och någon form av avtryckare. Polisens bombtekniker genomsökte kvarteren i området minutiöst under flera timmar och först vid 14.30 tiden begränsades avspärrningarna till Rue Goutte d´Or, det vill säga den adress där händelsen inträffade.

Foto: Ulrika By

Foto: Ulrika By

Kvarteret är ett så kallat ”folklig” kvarter där det bor människor från hela världen. Stämningen mellan boende och polis är även vanligtvis spänd, inte minst på grund av det undantagstillstånd som har gett polisen möjlighet att göra husrannsakningar och kontrollera människor, något som enligt uppgift sker ofta och under förödmjukande former.

Flera vittnen har i de franska tidningarna Le Monde och Libération berättat om hur människor skrek åt polisen att det inte fick skjuta mot mannen, strax efter att han segnat ner på gatan framför polismännen.

Det är fortfarande högst oklart om det rör sig om en ensam galning som har låtit sig inspireras av årsdagen eller om det kan röra sig om en mer organiserad attack. Enligt den belgiska tidningen Le Soir ska han haft haft en bild på en IS-flagga i en ficka, men inrikesminister Manuel Valls talesperson säger att det är ”allt för tidigt att tala om en terroristhandling”.

Enligt tidningen Le Monde har dock polisens anti-terroriststyrka tagit över utredningen.

Klart är i alla fall att händelsen, som utlöste stor dramatik och stora störningar i så väl trafiken som i människors vardag, fick många att dra djupa suckar.

- Inte för att det var oväntat, men ändå. Vi är så fruktansvärt trötta på det här, det kryper bara närmare och närmare, säger Francois Dejean, som bor i kvarteret.

Och många parisare som DN talat med vittnar om att de är mer rädda för att gå ut.

- Jag går inte längre på kvällarna, bio och teater känns inte alls lockade på kvällstid. Framför allt är jag orolig för mina barn som är 8 och 5 år, säger Nadia Tignouli, som bor bara ett stenkast från Place de la République, det vill säga nära även Charlie Hebdos före detta redaktion och konsertlokalen Bataclan där terroristerna slog till den 13 november.

På torsdagskvällen offentliggjorde polisen mannens identitet. Han var 20 år, född i Casablanca i Marocko, och var sedan tidigare känd av polisen efter att för två år sedan dömts för en stöld i södra Frankrike..

Läs mer. Attacken mot Charlie Hebdo
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.