Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Man inför rätta i Norge för att ha hyllat terror

29-årige Ubaydullah Hussain står åtalad vid Oslo tingsrätt för att på Facebook ha hyllat terrorhandlingar. Själv nekar han till att ha gjort något straffbart.

I en video nyligen uttalar han sitt stöd till norrmän som anslutit sig till jihadiströrelsen Islamiska staten.

Förra året visade 29-åringen vid fyra tillfällen sitt gillande för terrorhandlingar. Han bejakade 23 gisslans död vid gasanläggningen In Amenas i Algeriet, bombangreppet mot Boston Marathon, mordet på den brittiske soldaten Lee Rigby i London och attacken mot ett köpcentrum i Nairobi.

Åklagarsidan hävdar att hans avsikt varit att väcka skräck i befolkningen och tvinga norska myndigheter att avstå från militärt deltagande i muslimska länder.

Förbudet att hylla terrorhandlingar har knappt prövats i norsk domstol tidigare. Målet anses principiellt viktigt, då det handlar om skillnaden mellan yttrandefrihet och hot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.