Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 21:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/man-med-kniv-till-attack-i-sydney-en-dod/

Världen

Man med kniv till attack i Sydney – en död

00:31. Här jagar den knivbeväpnade mannen människor på gatan i Sydney – brottas sedan ner av allmänheten.

Polisen har gripit en knivbeväpnad man som jagade människor på gatan i Sydney i Australien. Efter att han knivhuggit en kvinna på ett hotell brottades han ner av allmänheten.

Senare hittades en annan kvinna död i en lägenhet och dödsfallet kopplas ihop med dådet på gatan, enligt uppgifter till Sydney Morning Herald.

Larmet kom in till Sydneypolisen under eftermiddagen lokal tid. En knivbeväpnad man hade försökt att attackera flera personer på Clarence Street i stadens finansområde. Strax därefter hittades en knivskadad kvinna på ett hotell.

Kvinnan höggs i ryggen. Hennes tillstånd beskrivs som stabilt och hon har förts till sjukhus för vård, uppger polisen.

Blåljuspersonal på plats i Sydney. Foto: Rick Rycroft/AP

Mannen hade en stor kniv i handen och i ett filmklipp BBC publicerat från händelsen hörs hur mannen ropar ”Allahu akbar” och ”skjut mig”.

Sedan brottades han ner av allmänheten. Filmbilder visar hur flera personer håller honom nere på marken med hjälp av caféstolar och en plastback. Paul O'Shaughnesy från Storbritannien var en av dem som ingrep mot mannen.

– Jag inte om det var ren instinkt eller vad som hände. Vi var bara tvungna att att försöka stoppa den här mannen från att fortsätta, säger han till 9News.

Ett annat filmklipp från händelsen visar hur den knivbeväpnade mannen hoppar upp på en bil som står mitt i vägen vid en korsning. Efter honom springer en ljushårig medelålders man, som enligt ABC inte har identifierats. Mannen bär på en stol som han höjer mot knivmannen.

Bilen börjar köra vidare, varpå knivmannen faller ner och landar på marken, cirka tre meter från mannen med stolen. Knivmannen reser sig upp och ropar ”skjut mig, skjut mig i huvudet” samtidigt som han rör sig bort från den medelålders mannen.

– De här privatpersonerna har gett sig in i den här situationen, som var extremt hotfull. De har omhändertagit personen och hjälpt oss att göra vårt jobb, säger Gavin Wood vid polisen till Sydney Morning Herald.

Även Australiens premiärminister Scott Morrison hyllade det rådiga ingripandet:

”Angriparen sitter i polisförvar tack vare det modiga agerandet från dem som var på plats och kunde ta fast honom”, skriver han på Twitter.

Foto: Saeed Khan/AFP

En kvinna hittades senare död i en lägenhet alldeles i närheten. Källor uppger för Sydney Morning Herald att dödsfallet kopplas ihop med den beväpnade mannen på gatan. Han uppges ha känt kvinnan.

Polisen utreder inte händelsen som terrorism och säger att mannen agerade ensam. 

– Men det finns information som tyder på att han sympatiserade med ideologier relaterade till terrorism, men han har inga kopplingar till någon terroristorganisation, säger Mick Fuller vid lokala polisen till Sydney Morning Herald. 

https://twitter.com/ScottMorrisonMP/status/1161160451658379265