Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/man-skjuten-av-polis-efter-knivattack-i-london-utreds-som-terrorbrott/

Världen

Man skjuten av polis efter knivattack i London – utreds som terrorbrott

Polis på plats i Streatham i södra London.
Polis på plats i Streatham i södra London. Foto: Victoria Jones/PA via AP

En person är allvarligt skadad efter en knivattack på Streatham High Road i södra London på söndagen. Gärningsmannen har skjutits ihjäl av polis, som utreder händelse som ett terrorbrott. Enligt både BBC och The Guardian har gärningsmannen nyligen avtjänat ett fängelsestraff för terrorbrott. 

Två personer har förts till sjukhus efter knivattacken, varav en nu behandlas för livshotande skador. En tredje person ska ha skadats lindrigt vid polisingripandet, enligt ett uttalande från London Metropolitan Police. 

https://twitter.com/metpoliceuk/status/1224049983147724802?s=20

Händelsen utreds som ett terrorbrott och polisen skriver att attacken tros vara ”islamist-relaterad”. Enligt uppgifter till BBC och The Guardian har angriparen nyligen avtjänat ett fängelsestraff för terrorbrott, och släpptes så sent som för en vecka sedan. Man skriver också att gärningsmannen var under polisövervakning vid söndagens attack, vilket möjliggjorde ett snabbt ingripande.

Enligt uttalandet hade knivmannen någon slags anordning fastspänd på kroppen och sköts ihjäl av civilklädd polis strax efter 16-tiden. När området spärrats av kunde man fastställa att anordningen inte var farlig.

The Guardian skriver att en liknande anordning användes i knivattacken på London Bridge i november 2019, då en man högg ihjäl två människor och skadade ytterligare tre personer innan han sköts till döds av polis.

Efter terrorattacken vid London Bridge i november, där gärningsmannen visade sig vara tidigare dömd för terrorbrott, riktades hård kritik mot brittiska myndigheter.

– Man spelar rysk roulette med människors liv när vi först dömer personer för väldigt, väldigt allvarliga brott och sedan släpper ut dem igen i samhället när de fortfarande är radikaliserade, sa Chris Phillips, tidigare chef för brittisk antiterrorpolis.

Boris Johnson sade så sent som i måndags att regeringen kommer att gå ut med utökade planer för ”fundamentala ändringar till systemet för att ta itu med de som dömts för terrorbrott”, skriver The Guardian. 

Attacken på söndagen inleddes när gärningsmannen gick in i en butik och knivhögg mot ett flertal personer, rapporterar BBC. Han ska sedan ha lämnat butiken och knivhögg då en kvinna. 

Enligt vittnesuppgifter hördes tre skott i samband med händelsen, och på en film som bland annat BBC publicerat syns civilklädda poliser röra sig mot en man på marken. Hur lång tid som passerade mellan attacken och polisingripandet framgår inte.