Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/man-smittad-med-nya-coronavioruset-infekterade-elva-i-tre-olika-lander/

Världen

Man smittad med nya coronaviruset infekterade elva i tre olika länder

Här på sjukhuset Saint Thomas i London har mannen isolerats.
Här på sjukhuset Saint Thomas i London har mannen isolerats. Foto: Alamy

En brittisk man som bär det nya coronaviruset kan kopplas till elva andra patienter i tre olika länder, enligt franska hälsomyndigheten. Mannen smittades själv i Singapore och förde smittan vidare under en skidsemester i Alperna.

Den iögonfallande smittan började med att den brittiska mannen själv infekterades under en konferens i Singapore. Den lämnade han efter fyra dagar den 24 januari för att mellanlanda i franska Alperna för en skidsemester med familjen. DN har tidigare rapporterat om hur fem britter smittats av nya coronaviruset i skidorten Les Contamines-Montjoie.

Franska hälsodepartementet har meddelat att fallen hör ihop, men franska hälsomyndighetens hälsochef Jérôme Salomon har meddelat att britten från Singapore också smittat fem franska medborgare. Därtill ska en brittisk medborgare från Mallorca ha drabbats i Les Contamines-Montjoie.

– Det är inte särskilt överraskande, men det verkar som att indexfallet har fört vidare infektionen till ett ovanligt stort antal kontakter. Som sådan skulle han kunna benämnas superspridare, säger smittskyddsforskaren Andrew Freedman vid Cardiff University till Guardian.

Den aktuella mannen ska hållas isolerad på ett sjukhus i London och det pågår en process för att spåra eventuella andra patienter han kan ha smittat på flygplanet till Genève eller på resan tillbaka till Storbritannien. I riskzonen finns också människor i hans hemort Hove och som besökte en pub han var på den 1 februari, då ännu ovetande om att han bar på smittan.

Läs mer:

Amina Manzoor: Coronaryktena har blivit en infodemi

Det här vet vi om det nya coronaviruset