Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Mandelas exfru: Läget mycket bättre

Många människor har samlats utanför sjukhuset i Pretoria där Nelsom Mandela vårdas.
Många människor har samlats utanför sjukhuset i Pretoria där Nelsom Mandela vårdas. Foto: Eric Fererberg/AFP

Sydafrikas förre president Nelson Mandela har intensivvårdats i tre veckor och enligt ett uttalande från exfrun Winnie Madikizela-Mandela är han nu ”mycket bättre”.

– Jag är ingen läkare men jag kan säga att jämfört med för några dagar sedan är det mycket bättre, men kliniskt är han fortfarande dålig, förklarade hon utanför det hus i Orlando West i Soweto där hon och Nelson Mandela levde tillsammans när de var gifta.

Madikizela-Mandela – som genom åren varit mycket omstridd – tackade enligt den sydafrikanska nyhetsbyrån Sapa också medierna för bevakningen av Nelson Mandela och förklarade att familjen var villig att svara på alla frågor utom rent medicinska. Hennes uttalande står i kontrast mot styvdottern Makaziwe Mandela, som i en tv-intervju i torsdags gjorde ett hätskt utfall mot framför all internationella medier som hon kallade ”gamar”.

Soweto är också målet för USA:s president Barack Obamas besök på lördagen. I den jättelika förorten, ett ”township” sydväst om Johannesburg, återfinns mycket av Sydafrikas våldsamma nutidshistoria. Det var till exempel här som ungdomar 1976 gjorde uppror mot att de påtvingades det ”vita” språket afrikaans. Flera av dessa ungdomar tillhör ledarskiktet i Sydafrika i dag.

Barack Obama var inte ens 15 år när Sowetoupproret ägde rum, men i dag ska han, enligt programmet, möta unga afrikanska ledare från hela kontinenten där. Innan dess ska Obama som är på sitt första officiella besök i landet hålla överläggningar med Sydafrikas president Jacob Zuma.

Härom dagen sade Obama att han inspirerats av Nelson Mandela och att anti-apartheidrörelsen var den första ”politiska aktivism” han deltog i som student på Occidental College i kaliforniska Los Angeles.

Vid en direktsänd presskonferens med Jacob Zuma beskriver Obama relationen mellan de båda länderna som ”utomordentligt stark”. Stående framför sydafrikanska och amerikanska flaggor prisar han också det "moraliska mod" som Nelson Mandela visat som en inspiration för världen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.