Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Mandelas tillstånd "kritiskt men stabilt"

Enligt uppgifter i domstolshandlingar, som blev offentliga på torsdagen, ska Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela befinna sig i ett vegetativt tillstånd. Men enligt ett uttalande från Sydafrikas presidentkansli på torsdagskvällen är Mandelas tillstånd "kritiskt, men stabilt" och inte vegetativt, enligt läkare.    

Domstolshandlingar daterade 26 juni, som AFP tagit del av, gör gällande att läkare bedömmer att Nelson Mandela, som vårdas på ett sjukhus i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria, befinner sig ett permanent vegetativt tillstånd. 

Läkarna som behandlar Mandela ska ha gett Mandelas familj rådet att stänga av livsuppehållande behandlingen, enligt handlingarna. 

Men ett uttalande från Sydafrikas presidentkansli gör på torsdagskvällen gällande att Mandelas tillstånd fortsatt är "kritiskt med stabilt". Läkarna förnekar, enligt uttalandet, att Mandela är i vegetativt tillstånd. 

Domstolshandlingarna, som innehöll uppgifter om Mandelas tillstånd, blev offentliga på torsdagen eftersom de är relaterade till den tvist som pågått inom familjen. Tvisten har handlat om var familjens avlidna ska begravas. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.