Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Manegen är krattad för en ny tysk-fransk allians

Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: AFP
Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sedan tidigt i våras ställt in sig på att François Hollande skulle bli fransk president. Redan före valet hade också informella kontakter tagits. Så manegen är krattad när Hollande kommer till Berlin.

Angela Merkel satsade på Nicolas Sarkozy i det franska president­valet. Det är inte så konstigt – Merkels CDU och Sarkozys UMP är systerpartier. Stödet var dock ovanligt uttalat. François Hollande var inte välkommen till Berlin för en artighetsvisit före valet som brukligt är. Det hade skett senast 2007 när socialistkandidaten Ségolène Royal besökte Merkel.

Inför årets val stod mer på spel. Hollandes profilfråga var att han ville omförhandla EU-ländernas finanspakt och därmed utmanade han också Merkel.

Finanspakten var en seger för den tyska stabilitetspolitiken och den hade kommit till stånd eftersom Merkel och Sarkozy under åren blivit så samspelta att de till och med hade börjat kallas Merkozy – ömsesidig respekt hade uppstått mellan väsensskilda personligheter och ännu en gång hade två företrädare för EU-jättarna Tyskland och Frankrike blivit till ett tandempar.

Under våren har Merkel och Hollande utbytt fräna repliker i medierna, samtidigt har deras medarbetare haft täta informella kontakter alltsedan opinionsmätningarna visat att Hollande sannolikt tar hem spelet.

Tyska Süddeutsche Zeitung har tagit del av samtalsprotokollen som visar hur Hollandes medarbetare försökt lugna de oroliga tyskarna. Hollandes krav på att omförhandla finanspakten ska inte tas så bokstavligt. Han är beredd till pragmatiska lösningar och vill kombinera sparandet med satsningar på tillväxt.

Merkels svarssignaler har varit tydliga. Hon har sagt att hon vill att det kommande toppmötet i Bryssel ska gå i tillväxtens tecken.

François Hollandes första utlandsresa går till Berlin och Angela Merkel. Och även om de två aldrig träffats förut är det inga främlingar som möts. Manegen är krattad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.