Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 09:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/manfred-weber-blir-konservativas-kandidat-i-eu-valet/

Världen

Manfred Weber blir konservativas kandidat i EU-valet

Manfred Weber blir de konservativas kandidat i EU-valet.
Manfred Weber blir de konservativas kandidat i EU-valet. Foto: Markku Ulander/AFP

Finlands Alexander Stubb lyckades inte vända opinionen. I stället valdes Tysklands Manfred Weber med klar majoritet till de konservativas kandidat att bli ordförande för EU-kommissionen.

Pia Gripenberg
Rätta artikel

Den tyska Europaparlamentarikern Manfred Weber, från kristdemokratiska CSU (kristligt sociala unionen), slog ut sin utmanare Alexander Stubb. Weber fick nästan 80 procent av rösterna vid de konservativa partiernas kongress i Helsingfors.

I sitt tacktal hyllade han sin motståndare. 

– Jag vill tacka Alex Stubb för en hederlig kamp. Hans sätt att göra saker, hans ambition och sätt att engagera måste vara en del av vår kampanj 2019. Vi är brobyggare, vi ska minska på gapet mellan EU och medborgarna, sade Manfred Weber.

Röstsiffrorna blev 492 mot 127. Det är relativt väntat mot bakgrund av att innan kongressen inleddes var det partier i Norden och Baltikum som uttalat sitt stöd för Alexander Stubb. I den konservativa familjen är de små jämfört med delegationerna från partierna på kontinenten, som stöttat Weber.

Mest anmärkningsvärt var att över hundra delegater inte röstade alls, vilket kan ligga Manfred Weber i fatet när han nästa år ställs mot andra kandidater att efterträda EU-kommissionens nuvarande ordförande Jean-Claude Juncker.

Manfred Weber är 46 år och kommer från Bayern. I sin kampanjfilm beskriver han sig som en småstadsgrabb, tidigare gitarrist, aktiv katolik och med passion för Europa.

https://twitter.com/ManfredWeber/status/1059528729150529536

– Ett av mina mål är att överbrygga gapet mellan Europas folk och beslutsprocessen i Bryssel och att ge Europa tillbaka till folket, säger han i sin film.

Under sin tid i EU-parlamentet har Manfred Weber gjort sig känd som en god förhandlare som kan sluta kompromisser över partigränserna. Jämfört med Alexander Stubb, både frispråkig och språkkunnig, ses Weber som färglös och okänd.

Manfred Weber har kritiserats för att vara alltför undfallande mot Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz, som ingår i konservativa EPP-gruppen i Europaparlamentet.

Bland annat har Weber tidigare sagt att man ska vara försiktig med att peka finger mot Orbán och säga att han inte är en god europé. Manfred Weber har däremot kritiserat andra regeringar, som inte styrs av EPP-partier, för att svika demokratiska principer.

Om Fidesz ska få fortsätta vara med i EPP-gruppen är en het fråga internt.

Vem som blir ny ordförande för EU-kommissionen avgörs efter valet till Europaparlamentet i maj nästa år. Ny ordförande utses av medlemsstaternas stats- och regeringschefer, som enligt reglerna ska ta hänsyn till utfallet i valet.

Läs mer: Pia Gripenberg: Överlägsen seger för Weber mot Stubb i kampen om EU-ordförandeskapet 

Läs mer. Alexander Stubb: ”Jag har ingen tolerans mot intoleransen”