Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Många barn dog när raket slog ned

Relationen mellan Israel och landets främste allierade, USA, blir allt mer ansträngd. Det står klart i och med det senaste samtalet mellan ländernas ledare. Offensiven mot Gaza har nu pågått i tre veckor. På måndagen uppges åtta barn och två vuxna ha dödats vid en stor explosion i norra Gaza, enligt Reuters.

På den israeliska offensivens 21:a dag dödades minst åtta barn, enligt sjukhuskällor, när ett flyktingläger utanför Gaza stad träffades av en missil. Lokalbor skyller attacken på Israel. Men Israels armé hävdar att det var Hamas-raketer som träffade det civila målet.

– Vi har inte skjutit mot flyktinglägret Shati, säger major Arye Shalicar till AFP.

Utöver de tio dödsoffren uppges ett 40-tal personer ha skadats när missilen slog ned bland lekande barn i flyktinglägret. Bilder från Shifasjukhuset i Gaza visar sörjande släktningar runt kropparna efter flera småpojkar.

Under måndagskvällen ska fyra israeler ha dödats vid en granatattack mot Eshkol regionförvaltning i nordvästra Negev, enligt AFP.

Senare på natten dödades sju palestinier till följd av israeliska bombningar i staden Rafah i södra Gazaremsan. Bland offren fanns fem kvinnor och ett barn, som dog när ett trevåningshus förstördes, uppger en talesperson för Gazas räddningstjänst.

Närmare 1.100 palestinier har nu dödats och drygt 50 israeler.

Med långt över 215.000 på flykt och så många döda är det få i Gaza som firar den muslimska högtiden id al-fitr som inleds på måndagen.

– Dagen går åt till att besöka döda vänner och släktingar i stället. Vi följer nyheterna också. Ingen jag känner firar id, säger Shyma Mushtaha som bor i kvarteret Rimal i Gaza stad.

Israelerna har utökat områden där man inte får gå till att omfatta nära 40 procent av marken i Gaza, enligt FN-organet Ocha.

– Det är trångt. Det är skadade och rädda människor överallt. Ingenstans är säkert.

Omar Mansour, som varit på flykt i en vecka, har dragit nytta av det relativa lugnet och sett om sitt hus i norra Gaza.

– Våra odlingar är förstörda. Men huset har bara några få skador. Det kan vi reparera.

Under måndagen militanter ta sig in i en by nära gränsen mellan Israel och Gaza. Enligt israeliska armén ska fem av angriparna ha dödats, medan Hamas uppger att de dödat tio israeliska soldater innan gruppen tog sig tillbaka oskadda, enligt Reuters.

Ett telefonsamtal mellan president Barack Obama och den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu kom till största del att handla om kravet på en omedelbar vapenvila, i stället för Israels rätt att försvara sig, enligt Haaretz.

Flera tidningar har tagit del av redogörelser för samtalet och enligt Haaretz avfärdade Obama Netanyahus krav på att Hamas ska avväpnas med att en avväpning blir aktuell längre fram i samband med en ”hållbar lösning på den israeliska-palestinska konflikten”.

Den hårdare linjen kan ses som en reaktion på att den israeliska regeringen unisont förkastade det amerikanska förslaget på vapenvila i fredags. Journalisten Nahum Barnea skriver i Yediot Aharonot att spänningen mellan länderna nu övergått till en kris.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.