Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Många döda efter bombdåd mot militären i Ankara

Målet var ett antal militärbussar.
Målet var ett antal militärbussar. Foto: Haluk Yavuzhan/AA/TT

Flera bussar med militär personal sprängdes vid 17.30-tiden på onsdagen vid ett attentat i Turkiets huvudstad Ankara. Minst 28 personer dödades och minst 61 har skadats.

Explosionen inträffade när bussarna med soldater var på väg på en gata vid en anläggning där militär personal bor i centrala staden och hade stannat för rött ljus. Vittnesuppgifter talar om att det rörde sig om en bomb som utlöstes i ett fordon som körde fram till bussarna. Enligt de första uppgifterna utfördes attacken sannolikt av en självmordsbombare.

Strax efter attentatet mot bussarna sprängde turkiska säkerhetsstyrkor ett misstänkt paket, uppger en talesman för regeringen för nyhetsbyrån Reuters.

Enligt talesmannen har minst 61 personer skadats och 28 dödats och att attentatet var noggrant planerat. Flera civila misstänks också finnas bland offren.

Foto: ANADOLU AJANSI

Den kraftiga explosionen hördes över stora delar av Ankara. (Foto: Anadolu Ajansi)

En talesman för det styrande AKP-partiet, Ömer Celik, betecknade snabbt händelsen som ett terrorattentat:

”Terrorn har förrädiskt slagit till i Ankara. Vi förbannar denna attack”, skrev han på Twitter.

Bilder från platsen visar hur explosionen orsakade en brand och hur svart rök stiger mot skyn. Bilar som befann sig i närheten fick sina fönster krossade av den kraftiga explosionen som hördes över stora delar av Ankara.

Ett stort antal räddningsfordon, bland annat 32 ambulanser, och poliser skickades till platsen som ligger nära parlamentet, regeringsbyggnaden och militärhögkvarteret.

Bomben orsakade panik bland pendlare som befann sig i området och många flydde ner i tunnelbanenedgångarna.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu bestämde sig efter dådet för att ställa in en resa till Bryssel och det väntande EU-toppmötet medan landets president Recep Tayyip Erdogan ställde in en resa till Azerbajdzjan. Presidenten sa senare att ”Turkiet kommer att utnyttja sin legitima rätt att alltid försvara sig överallt”, skriver tidningen Hürriyet.

Soner Cagaptay, som arbetar på tankesmedjan för politik i Främre orienten vid Washington Institute, säger till CNN att om det visar sig ha varit en bilbomb borde både IS och PKK finnas bland de misstänkta bakom attacken. 

Den svensk-kurdiske journalisten och samhällsdebattören Kurdo Baksi skriver i en kommentar till DN att han inte tror att IS ligger bakom attentatet:

”Ett alltmer försvagat IS har inget intresse av att mörda turkiska militärer. IS-självmordsbombare angriper alltid kurder. Jag vill inte vara någon konspirationsteoretiker men sannolikheten är att den turkiska militären själv kan ha ordnat attentatet i Ankara”, skriver han i ett mejl.

Den 10 oktober förra året dödades 102 människor medan 400 skadades sedan två bomber detonerats mot en kurdisk demonstration utanför en järnvägsstation i Ankara. Turkiska myndigheter pekade då ut terrororganisationen Islamiska staten som skyldigt till attacken.

Terrordåd i Turkiet
  • Den 12 januari i år dödades minst elva personer, de flesta tyska turister, i ett bombdåd i Istanbul. En självmordsbombare utlöste sin sprängladdning kort efter klockan nio på morgonen i stadsdelen Sultaneh känd för sina många sevärdheter som dagligen lockar tiotusentals besökare.
  • Det dådet kom bara knappt tre veckor efter en bombexplosion den 23 december på Istanbuls inrikesflygplats Sabiha Gökcen. En anställd vid flygplatsen dödades och fem flygplan skadades. En kurdisk gruppering kallad Frihetsfalkarna tog på sig skulden för dådet.
  • Den 10 oktober förra året skedde den hittills dödligaste terrorattacken i Turkiets historia då två självmordsbombare attackerade en fredsdemonstration i Ankara. 102 människor dödades och över 500 skadades. Ingen gruppering har hittills tagit på sig skulden, men misstankarna riktas mot den islamistiska terrororganisationen Islamiska Staten, IS.
  • I somras, den 20 juli, dödades 32 människor vid ett självmordsattentat i staden Suruc vid Syriens gräns, riktat mot ett kurdiskt kulturcenter där hjälparbetet för syriska flyktingar samordnas. IS tog på sig skulden för det dådet.
  • I januari 2015, detonerade en kvinnlig självmordsbombare en sprängladdning på en polisstation i Istanbuls turistkvarter. Förutom kvinnan dödades en också polisman. 
  • Kvinnan, som tillhörde en vänsterextremistisk grupp, bar på ytterligare två laddningar som inte utlöstes.
  • Terrorattentat riktade mot civila är inte det enda hotet. Det turkiska samhället är också svårt splittrat av det dödligaste våldet mellan regeringsmakten och den kurdiska PKK-gerillan på tjugo år. Våldet mellan PKK och regeringen har eskalerat snabbt sedan vapenvilan mellan parterna havererade i somras.
  • Militärens offensiv mot den kurdiska militanta separatiströrelsen PKK har resulterat i 550 dödade, 150 av dem civila dödsoffer i de kurdiskdominerade delarna av Turkiet, enligt en sammanställning gjord av omvärldsgranskaren International Crisis Group. Det prokurdiska partiet HDP hävdar att antalet dödade civila är närmare 400. 
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.