Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Många döda i Kairo-kravaller

Egyptens militärregering har kallat till krismöte i dag sedan minst 24 människor dödats i våldsamma sammanstötningar mellan kopter och militärpolis i centrala Kairo. Minst 150 människor rapporteras ha skadats.
 

Video: Scanpix Demonstranter drabbade samman med militär i Kairo.

Abir al-Sahlani, riksdagsledamot för Centerpartiet, är i Egypten med en EU-delegation. Hon var ute på stan i Kairo i går och såg demonstrationerna och såg hur mängder av militärer kom i fullastade bussar. Sedan hörde hon hur allt fler skott avlossades.

– Först var det ett skott här eller där, men sedan blev det salvor av skott. Då kände jag att det här kommer inte att gå bra, säger hon.

Senare såg Abir al-Sahlani skadade på håll, bland annat hur två killar släpade på en yngre kille.

– Det är jättebeklagligt, det som händer, och det är förfärligt att människor blir dödade, säger hon.

Större delen av kvällen tillbringade hon sedan på sitt hotell på andra sidan Nilen, och enligt henne slocknade sändningarna från en del tv-kanaler under vissa perioder, bland annat al-Jaziras kanal som direktsände från Kairo.

Sameh Egyptson, svensk-egyptier som bland annat driver reseföretaget Egyptson, deltog i demonstrationen i Kairo i går.

Han berättar i Sveriges Radios P1 Morgon hur demonstrationen, som var tänkt att vara fredlig, attackerades när demonstranterna närmade sig Tahrirtorget i centrala Kairo.

– När vi kom fram började vi höra skott och så småningom började pansarvagnarna köra emot demonstranterna. De körde rakt in i folkmassan. Vi såg hur folk dog och det var fruktansvärt. Jag förstår inte hur de kunde göra på det här grymma sättet, säger Sameh Egyptson.

Oroligheterna började med att kopter _ egyptiska kristna _ demonstrerade i Kairo på söndagen i protest mot att ännu en kyrka bränts ned i Aswan längre söderut längs Nilen tidigare i veckan. Kopterna hävdade att de demonstrerade fredligt när de attackerades av ligister. Militärpolis ingrep och använde enligt demonstranterna övervåld. Tv-bilder visade pansarfordon som i full fart körde mot demonstranter.

Videoklipp och foton av sönderslagna ansikten och döda kroppar som enligt aktivisterna körts över av militärfordon cirkulerade på internet.

– Det som har hänt i dag saknar motstycke. Sjutton kroppar krossades av militärens lastbilar, sade människorättsaktivisten Hossam Gahgat från det sjukhus där de döda tagits om hand.

Demonstranterna kastade stenar och brandbomber och satte fordon i brand i de värsta oroligheterna i den egyptiska huvudstaden sedan president Hosni Mubarak störtades i våras. Oroligheterna fortsatte lång in på natten innan armén gick in för att återställa ordningen. Regeringen införde utegångsförbud fram till klockan sju på morgonen.

Enligt statliga televisionen var tre av de dödade militärpoliser.

Spänningarna mellan kopter och muslimer har ökat sedan upproret startade i början av året.

Egyptens regering manade till lugn. Premiärminister Essam Sharaf kallade regeringen till krismöte på måndagen med anledning av kravallerna.

”De enda som drar nytta av de här händelserna och våldshandlingarna är fienderna till januarirevolutionen och fienderna till det egyptiska folket, både muslimer och kopter", skrev Sharaf på Facebook.

Regeringen sade i ett uttalande att våldet inte ska tillåtas störa valen som ska inledas i slutet av november.

Egyptens högste muslimske ledare, den sunnitiske imamen Ahmed al-Tayeb, kallar till krissamtal mellan muslimska och kristna ledare.

Imamen har kallat medlemmarna i organisationen Egyptiska familjen, som samlar muslimska och kristna predikanter, till möte med syfte att "begränsa krisen", uppger den statliga egyptiska televisionen.

Samtidigt meddelades att antalet döda efter söndagens våldsamma sammandrabbningar har stigit till 24.

Egyptens kristna kopter

Kristna kopter utgör omkring en tiondel av Egyptens befolkning. Den koptiska minoriteten har länge utsatts för diskriminering och förföljelser. Under det senaste året har flera händelser skördat dödsoffer, bland annat:

• Vid nyår dödades 21 människor i en kyrka i Alexandria i norra Egypten, av vad som tros ha varit en självmordsattack.

• I mars i år dödades minst 13 personer i religiösa sammandrabbningar i den fattiga Kairoförorten al-Muqattam efter att en kyrka bränts ned.

• I maj dödades fem människor i sammandrabbningar efter att extremt konservativa islamister, så kallade salafister, angripit en koptisk kyrka i Imbaba, en fattig stadsdel i Kairo.

• På söndagen dödades 23 personer i samband med protester i centrala Kairo mot att en kyrka bränts ned i Aswan i södra Egypten tidigare i veckan.

Källa: NE och TT:s arkiv

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.