Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Många döda i masskjutning i Kansas

Foto: Fernando Salazar/AP

Tre personer sköts till döds och flera skadades allvarligt när en 38-årig man öppnade eld på sin arbetsplats i Kansas, USA. Skytten dödades på platsen av polis.

Det lilla samhället Hesston, med färre än 4 000 invånare, skakas av skjutningen som ägde rum på eftermiddagen lokal tid.

– Alla säger "det kan inte hända här". Men det är på sådana platser som det händer och här är vi nu. Det hände här. Det är ett ganska fredligt samhälle och när något sådant här händer är det tragiskt, säger T Walton vid Harvey County-polisen vid en presskonferens.

Enligt amerikanska medier har ögonvittnen identifierat gärningsmannen som en anställd på en fabrik som tillhör företaget Excel. Han ska ha varit beväpnad med en automatkarbin och en pistol och ha skjutit vilt på arbetsplatsen.

Uppgifterna varierar men uppemot 15 personer sägs ha träffats av kulorna i fabrikslokalerna, där omkring 150 personer arbetade vid tillfället. Med skytten inräknad dog fyra personer.

För flera av de skadade uppges tillståndet vara kritiskt.

– Det kommer att ta tid att arbeta oss igenom det här, för det är så många brottsplatser och så många människor inblandade, säger Walton.

Innan mannen gick in i fabriken så öppnade han eld på flera andra platser. En lastbilschaufför rapporteras ha blivit träffad i axeln och en förbipasserande på gatan uppges ha skjutits i axeln. 38-åringen ska även ha stulit en bil och åkt mot fabriken.

– Det verkar helt slumpmässigt, säger T Walton.

Foto: Fernando Salazar/AP

Foto: Fernando Salazar/AP.

På fabrikens parkeringsplats ska en kvinna ha träffats, innan mannen gick in lokalen och öppnade eld mot sina kollegor, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Vi fick rapporter om en skottlossning på gatan. När vi agerade på den så fick vi larm om skottlossning inne på Excel, säger Walton.

Skytten stoppades av en polisman som gick in i fabriken, där gärningsmannen sköt på allt som rörde sig, berättar T Walton.

– En polis gick in, trots att han blev beskjuten, och öppnade eld och räddade massor med liv, säger T Walton.

– Han är en hjälte.

Senare på kvällen lokal tid bröt sig polisen in i den misstänkte skyttens hem, rapporterar lokal-tv-stationen KWCH 12.

Den misstänkta skytten lade upp bilder på sina vapen på Facebook för bara några dagar sedan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.