Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/manga-doda-i-syrisk-turkiska-strider/

Världen

Många döda i syrisk-turkiska strider

En turkisk konvoj i Idlib under helgen.
En turkisk konvoj i Idlib under helgen. Foto: AP

Över 30 syriska soldater har dödats i turkiska vedergällningar efter en granatattack i Idlib som tog fyra turkiska soldaters liv, uppger Turkiets president.

TT Text

Turkiet reagerar med ilska på Syriens anfall, som enligt Ankara-regimen genomfördes trots tidigare samordning kring var turkiska styrkor skulle befinna sig i regionen. Under natten har Turkiet utfört en vedergällningsattack och ”förstört mål”, enligt ett uttalande som inte innehåller fler detaljer.

President Recep Tayyip Erdogan säger att de turkiska svarsaktionerna kommer att fortsätta, och hävdar att 30–35 syriska soldater har ”neutraliserats” i den turkiska eldgivningen. Han ber Ryssland, som också har militär närvaro i Idlib, att ”inte stå i vägen” för turkiska anfall.

Enligt andra källor är dock den syriska dödssiffran inte så hög som Erdogan påstår.

Omkring 3,6 miljoner syriska flyktingar befinner sig i Turkiet, som har upprättat tolv militärbaser i det krigshärjade Idlib. Landet stödjer rebellgrupper i kriget, och är alltså på motsatt sida till Syrien och Ryssland i konflikten. Under helgen kom rapporter om att Turkiets militär skickat förstärkning till sina styrkor.

Turkiet befarar nya flyktingströmmar från Syrien, där regimen den senaste tiden har trappat upp offensiven för att återta Idlib i landets nordvästra delar, det sista stora rebellfästet efter nio års inbördeskrig.

Enligt USA:s särskilda Syriensändebud James Jeffrey har den senaste tidens storskaliga rysk-syriska anfall ofta riktats mot civila. Utvecklingen har tvingat cirka 700 000 människor på flykt norrut mot den turkiska gränsen.

Läs mer: Erdogan till attack mot arabländer som stöder Trumps fredsplan 

Ämnen i artikeln

Syrien
Turkiet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt