Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/manga-elsparkcykelforare-fast-for-fylla-pa-oktoberfesten/

Världen

Hundratals elsparkcykelförare fast för fylla på oktoberfesten

Bild 1 av 2
Foto: Felix Hörhager/DPA
Bild 2 av 2
Foto: Felix Hörhager/DPA

Årets 6,3 miljoner gäster på Münchens Oktoberfest rapporteras ha druckit mindre öl än förra året – ändå sköt styrfylleriet i höjden. Det kostade flera hundra personer körkortet.  

Trots att ölfestivalen i München i år beskrivs som en mestadels lugn och trevlig tillställning tycks den rikliga tillgången på även elsparkcyklar ha lett till ett och annat ogenomtänkt beslut för överförfriskade festare med transportbehov. 

När det sexton dagar långa partyt som avslutades på söndagen summerats av polisen konstateras att antalet begångna förseelser minskat något mot föregående år, men att man mötts av en ny stor utmaning – elskoterfylleri. 

Sammanlagt 414 personer åkte fast för att ha kört berusade på elsparkcykel – varav 254 blev av med bilkörkortet på platsen, skriver DW

Då hade ändå tvåhjulingarna förbjudits på själva festivalområdet .

Münchenpolisens talesperson Marcus da Gloria Martins menade att folk ser elsparkcyklarna som leksaker, och använder dem därefter. 

Elskotrarna är ett nytt inslag på gatorna i Tyskland, de infördes i mitten av juni i år. På flera platser i landet har man sedan dess efterlyst en reglering av transportmedlet, efter fylleriincidenter. 

Som jämförelse åkte 360 bilfyllerister fast under Oktoberfest, varav 215 fick körkortet indraget. 

Problemet med ficktjuvar rapporteras dock ha minskat kraftigt, med endast 133 gripna.

Läs mer: Här är regler och frågetecken kring elsparkcyklar