Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Många fel om företag på Wikipedia

Sex av tio artiklar om företag som finns på den nätbaserade uppslagsboken Wikipedia innehåller faktafel. Det visar ny forskning.

Många använder sig av Wikipedia när de ska söka information i olika sammanhang. Tillgängligheten har gjort att det nätbaserade uppslagsverket kommit att konkurrera ut de vanliga uppslagsverken där rader av band tar upp flera meter i bokhyllan.

Men går det att lita på Wikipedia? Svaret ser ut att vara nej. Åtminstone när det rör uppgifter om olika företag. Men felet är inte alltid Wikipedias.

Det är forskare vid Penn State University i USA som har undersökt hur 1.284 anställda vid flera stora PR-byråer sköter om sina klienters uppdateringar. Svaret blev att många av dem inte reagerar på de fel som påtalas och låter bli att ändra uppgifterna.

När Wikipedia har uppmärksammats på ett fel kontaktas den PR-byrå som har hand om ett företags information. Och medan den genomsnittliga svarstiden på ett påpekande brukar vara två till fem dagar så tog det i många fall betydligt längre tid när det gällde att få en PR-byrå att reagera.

I vart fjärde fall svarade byrån inte alls och felet fick stå kvar. Bara 35 procent av dem som fick en förfrågan från Wikipedia gick in i en diskussion om vad som skulle ändras.

Mer än var fjärde av byråerna klagade på att Wikipedias redaktörer inte var lyhörda för deras synpunkter och nästan lika många sa att det var "i stort sett omöjligt" att göra ändringarna.

– Det som var mest förvånande var att 25 procent av de byråer vi undersökte sa sig inte känna till att det fanns Wikipediaartiklar om de företag som de hade som kunder, säger Marcia W DiStaso vid Penn State University som ledde undersökningen enligt den indiska nyhetsbyrån IANS.

Resultatet av kommunikationsproblemen är att ungefär 60 procent av artiklarna som rör olika företag fortsätter att ha fel i sig, enligt undersökningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.