Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/manga-fler-smittade-ombord-isolerade-fartyget/

Världen

Många fler smittade ombord isolerade fartyget

Foto: Jiji Press/AFP

Antalet smittade personer ombord det isolerade kryssningsfartyget the Diamond Princess utanför Japans kust har tredubblats över natten. Sammanlagt har nu 61 personer på fartyget insjuknat i det nya coronaviruset, och samtliga har flyttats till sjukhus. De resterande passagerarna har många dagars karantän framför sig.

Ett annat företag förbjuder kineser på sina fartyg.

Karantänen beordrades för två dagar sedan då en 80-årig man från Hongkong, som klivit av i Kagoshima, visat sig bära på viruset. Sedan dess har de drygt 3.700 passagerarna förpassats till sina hytter, isolerade med sporadiska möjligheter till utevistelse, rapporterar Reuters. 

Fartyget, som på rederiets hemsida beskrivs som ”ett andra hem”, ligger förankrat i hamnen i Yokohama. Karantänen gäller i första hand till den 19 februari men kan komma att förlängas, enligt ett uttalande från den japanska regeringen. 

Oron för en epidemi ombord på fartyget kvarstår och sammanlagt har 273 personer, som antingen uppvisat symtom eller har varit i kontakt med smittade personer, testats. Enligt Japans hälso- och sjukvårdsminister Katsunobu Kato lär det bli aktuellt att testa fler, och då rikta in sig på äldre och personer med försvårande hälsotillstånd.

Foto: Kazuhiro Nogi/AFP

Japanska hälsomyndigheter sade på fredagsmorgonen att ingen av de ytterligare 41 personer ombord som smittats av det nya coronaviruset var i allvarligt tillstånd.

Kryssningsföretaget Royal Caribbean har meddelat att det kommer att stoppa passagerare och personal med kinesiska pass, rapporterar flera medier. Förbudet gäller även medborgare i Hongkong och Macao.

Fyra passagerare på ett av bolagets fartyg har förts till sjukhus i New Jersey med feber. Tester visade inga tecken på att de smittats av det nya coronaviruset, säger Royal Caribbean i ett uttalande. The Guardian skriver att Peking sannolikt kommer att kritisera beslutet.

Royal Caribbeans fartyg Anthem of the Seas i Bayonne, New Jersey.
Royal Caribbeans fartyg Anthem of the Seas i Bayonne, New Jersey. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/Getty

Världshälsoorganisationen WHO gick på fredagen ut med en vädjan till företag och länder att begränsa försäljning av skyddsutrustning till människor utanför vården. Detta för att lindra rådande brist på utrustning och kläder som skyddar mot viruset. 

På grund av att så många människor utanför vården använder så kallad PPE – personal protective equipment – finns det nu för få skyddsmasker och andningsskydd till WHO och deras partners, skriver generaldirektören Tedros Adhanom. 

Enligt landets hälsomyndigheter har fler än 700 personer dött i Kina efter utbrottet av det nya coronaviruset den 30 december förra året. Fler än 31.700 personer har smittats.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger på fredagen att man är beredd att fördela motsvarande en miljard kronor för att hjälpa Kina och andra av det nya coronaviruset hårt drabbade länder. 

Tidigare under dagen kom beskedet att svenska Ericsson ställer in sitt medverkande på den globala elektronikmässan Mobile World Congress. Som skäl anges att man inte vill riskera att anställda och kunder blir smittade av viruset.

– Hälsan och säkerheten för våra anställda, kunder och aktieägare är vår högsta prioritet. Det här har inte varit ett enkelt beslut, säger bolagets vd Börje Ekholm enligt ett pressmeddelande. 

Organisationen som anordnar mässan, GSM Association, skriver att man respekterar beslutet samt att mässan skall hållas som planerat, mellan den 24 och 27 februari.

Läs mer: 

Asiater utanför Kina vittnar om rasism

Visselblåsarens död väcker ilska