Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 06:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/manga-ryska-lakare-dor-i-covid-19/

Världen

Många ryska läkare dör i covid-19

En kvinna ser på bilder föreställande läkare och sjuksköterskor som avlidit i covid-19 i Sankt Petersburg.
En kvinna ser på bilder föreställande läkare och sjuksköterskor som avlidit i covid-19 i Sankt Petersburg. Foto: Dmitri Lovetsky/AP

I Ryssland är antalet coronasmittade nu bland de högsta i världen. Samtidigt är antalet döda påfallande lågt. De ryska myndigheterna skriver ofta in andra dödsorsaker när patienter avlider i covid-19 - även för läkare och sjuksköterskor.

Han var 67 år och skulle egentligen redan ha pensionerats. Men Vladimir Mankovitj jobbade vidare. Han var chefsläkare för ambulansverksamheten, med fyrtio års erfarenhet. Mankovitj älskade sitt jobb. När Sankt Petersburg ordnade stora konferenser, till exempel det internationella ekonomiska forumet, ansvarade han för att ambulansverksamheten skulle fungera. 

Mankovitj avled den 4 maj. Den officiella dödsorsaken är ”svår sjukdom”. Enligt den oberoende ryska nyhetssajten fontanka.ru blev han coronavirusets tolfte offer bland sjukhuspersonalen i Sankt Petersburg. 

Vladimir Mankovitj ingår i den lista på avlidna läkare och sjuksköterskor som rysk sjukhuspersonal själva upprätthåller på nätet. Enligt denna lista har nu 113 läkare och sjuksköterskor dött i covid-19 i hela Ryssland. Den yngsta personen på listan är en 30-årig sjuksköterska i Rostov vid Don. Äldst är en 81-årig läkare i Moskva.

– När någon har avlidit i tjänst, i samband med covid-19, skickar kollegerna in uppgifterna till oss. Vi har inte möjlighet att dubbelkolla alla namn, men flera personer på den här listan kände jag personligen, säger läkaren Aleksej Erlich till den oberoende tidningen Novaja Gazeta

Han poängterar att listan är ofullständig. Den publiceras i solidaritet med rysk sjukvårdspersonal, eftersom ingen litar på myndigheternas statistik.

Ryssland ligger nu på femte plats i världen när det gäller antalet smittade med coronaviruset. Samtidigt är antalet döda betydligt lägre än de övriga länderna på samma nivå. Till exempel Frankrike har något färre smittade än Ryssland, men femton gånger så många döda. 

Mycket tyder på att detta är ett resultat av att Ryssland inte registrerar alla covid-fall utan skriver in andra dödsorsaker. Det är inte ovanligt att man skriver ”lunginflammation” när patienten i själva verket dog i en lunginflammation orsakad av coronaviruset. 

Foto: TASS

– Det är viktigt att förstå att många av dem som dött inte jobbade med coronapatienter. De bara fortsatte sitt vanliga arbete under coronaförhållanden, säger neurokirurgen Aleksej Kasjtjejev till Novaja Gazeta.

Rysk sjukvårdspersonal har upprepade gånger klagat på att de saknar skyddsutrustning. Många tvingas arbeta under förhållanden där de riskerar smitta ner inte bara sig själva, utan även övriga patienter. Samtidigt vidhåller den ryska statsledningen att situationen är under kontroll, och skickar rentav medicinsk hjälp till Italien. 

I Sankt Petersburg hänger invånare upp fotografier på avlidna läkare och sjukvårdare mitt emot stadens hälsovårdskommitté. Aktivisten Irina Maslova rapporterar på sin Facebooksida att antalet porträtt nu är 14. Den senaste föreställer en 84-årig avdelningsstäderska vid namn Antonina Antonova.

 

Tre ryska läkare har samtidigt på ett mystiskt sätt fallit ut genom fönstret. Två av dem dog och den enda som överlevde, Aleksandr Sjulepov, vårdas just nu på intensivvårdsavdelningen. Sjulepov hade dessförinnan gått ut offentligt med att han tvingades gå till jobbet trots att han hade testats positivt för coronavirus.