Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Många svårt skadade efter smuggling i lastbil

Polisen undersöker platsen och lastbilen.
Polisen undersöker platsen och lastbilen. Foto: Eric Gay

Sjutton av dem som ännu var vid liv då de hittades i en kokhet lastbil i amerikanska San Antonio i helgen har livshotande skador. En misstänkt gärningsman har gripits och ska nu delges misstanke om människosmuggling.

Åtta människor var redan döda då myndigheterna på lördagskvällen öppnade lastbilen, som stod uppställd på en parkeringsplats i San Antonio i den amerikanska delstaten Texas. En person avled senare på sjukhus, och 17 svävar nu mellan liv och död.

Ytterligare 13 behandlas för icke livshotande skador. Minst två av de skadade är barn i skolåldern.

Myndigheterna misstänker att det handlar om människosmuggling. Luftkonditioneringen i lastbilen var ur funktion och temperaturen kan ha nått 65 grader, enligt räddningschefen Charles Hood.

– Hade lastbilen stått kvar över natten är det inget tvivel om att vi hade förlorat alla 38 människor, säger han.

Det är oklart hur länge bilen stått på parkeringsplatsen då den upptäcktes. Minst 39 människor fanns i skåpet, varav en senare hittades i ett skogsområde i närheten. Det är okänt om fler har lyckats ta sig därifrån utan att hittas.

Flera mexikaner fanns bland människorna i lastbilen och myndigheterna försöker identifiera de överlevande och meddela familjemedlemmar, säger Mexikos generalkonsul i San Antonio.

Guatemalas utrikesdepartement uppger att minst två guatemalaner fanns i det övergivna och överhettade fordonet. De två manliga överlevarna ska ha sagt till konsulatet att de gått till fots över gränsen vid staden Laredo och gått ombord på lastbilen. Deras slutdestination var Houston.

En misstänkt gärningsman är gripen och ska på måndagen formellt delges misstanke om människosmuggling. Åklagare vill inte bekräfta huruvida den gripne är chauffören eller ej.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.