Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Många unga har tappat tron på framtiden”

Sarah Scuzzarello.
Sarah Scuzzarello. Foto: Lunds universitet
Orsakerna bakom kravallerna i England står att finna i de djupa sociala klyftorna i landet. Det menar Sarah Scuzzarello, statsvetare vid Lunds universitet och nu boende i London. ”Många av de unga har tappat tron på framtiden. Det är extremt farligt”, säger hon.

Flera personer har nu dött till följd av kravallerna i flera brittiska städer. Senast i dag dog tre unga män sedan de körts ihjäl, av vad polisen misstänker var plundrare, när de försökte skydda sin butik i Birmingham. Fadern till en av de dödade männen uppmanade under onsdagen alla till besinning. "Det handlar inte om något rasistdåd", sa han bland annat vid en direktsänd presskonferens som visade av Sky News.

Under de senaste fyra dagarna har fler än tusen personer gripits av polis i London, Manchester, Birmingham, Nottingham, Bristol och Leicester.

Statsvetaren Sarah Scuzzarello vid Lunds universitet har bott längre tider i London under de senaste åren och kommer i september att börja ett tvåårigt projekt kring invandrarnas kollektiva identitet vid London University finansierat av Vetenskapsrådet.

– Vissa vill göra det som händer till en fråga om integrationspolitik men som jag ser det har kravallerna inte med detta att göra. De som deltar i upploppen kommer från alla etniska bakgrunder, det är kvinnor och män, unga och äldre. Ska man söka bakgrunden till det som nu händer får man göra det i den sociala bakgrunden, säger Sarah Scuzzarello.

Sarah Scuzzarello pekar på hur politikerna i Storbritannien under de senaste åren har krympt välfärdsstaten och hur olika delar av samhället reagerat starkt på detta. Studenter har demonstrerat liksom anställda inom den offentliga sektorn. Många är upprörda eftersom de inte tycker att de kan få sin röst hörd.

– Som svensk blir man häpen över de drastiska förändringar som genomförts. Det finns en väldig klyfta mellan den politiska eliten och befolkningen i övrigt och där förstår inte eliten vad som händer bland gräsrötterna. En del ungdomar känner ilska för att de som redan har det bra ställt ”roffar åt sig” och reagerar med att tänka ”varför kan inte jag också göra det?”.

Enligt Scuzzarello är en del av förklaringen till det som nu händer en reaktion från en samhällsklass där många har svårt att få ekonomin att gå ihop mot dem som äger mycket och som kan skaffa sig höga bonusar. Många unga ser ingen framtid.

– Många tror inte att de kan få ett bättre liv. De har tappat tron på framtiden. De tänker att de inget har att förlora. Det är en extremt farlig känsla. Men det finns inget försvar för det som hänt de senaste dagarna.

Finns det några likheter med det som nu händer i England och det som tidigare har hänt i bland annat Malmö och Rinkeby?

– Nej, jag ser inga likheter. De bakomliggande orsakerna är väldigt annorlunda. De social klyftorna är mycket djupare i Storbritannien än i Sverige.

Kan svenska politiker lära sig något av det som nu händer?

– Att inte skära bort det stöd som finns för vissa grupper i samhället. Att göra det vore att spela poker. Det finns en risk med att kapa för djupt, för hårt och för snabbt utan att ha en reservplan. Också den svenska välfärdsstaten har förändrats, liksom den har gjort i många europeiska länder, men det som har hänt i Storbritannien har gått alldeles för snabbt och varit för ogenomtänkt.

Sarah Scuzzarello beskriver vad hon ser som politikernas omedvetenhet om den ilska som finns hos medborgarna.

– När man sänker skatterna för de allra rikaste och samtidigt tar bort bidrag till de fattigaste då förstår många att något gått väldigt snett. Det finns en ilska mot dem som bestämmer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.