Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 07:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/manga-yngre-dor-i-covid-19-i-indien/

Världen

Många yngre dör i covid-19 i Indien

Invånare i Bombay köar för att för att undersökas av läkare.
Invånare i Bombay köar för att för att undersökas av läkare. Foto: Punit Paranjpe/AFP

Antalet yngre i Indien som avlider till följd av coronaviruset är större än i andra länder. Enligt de indiska myndigheterna är 43 procent av alla som dör i covid-19 mellan 30 och 59 år. I Sverige är samma siffra 2,8 procent.

Indien såg till en början ut att ha klarat sig undan de värsta effekterna av coronaviruset då landets premiärminister Narendra Modi snabbt stängde samhället under flera veckor. Men sedan landet åter öppnade stiger siffrorna. Från 415 rapporterade fall och sju dödsfall den 23 mars har Indien nu 793.802 fall och 21.604 dödsfall.

Och det är många yngre som drabbas svårt.

På fredagen konstaterade landets hälsovårdsmyndigheter att män och kvinnor i åldergruppen 30 till 59 år, som utgör 37 procent av landets befolkning, står för 43 procent av dödsfallen i covid-19. Det skriver Times of India

I Sverige är 38 procent av befolkningen i åldrarna 30 till 59 år men den gruppen står för endast ungefär 2,8 procent av dödsfallen i covid-19.

Indien har just nu 15 dödsfall i covid-19 per en miljon invånare och antalet som återhämtar sig ligger på 62,4 procent, skriver The Hindu.

Också andra länder har en ojämlik fördelning när det gäller hur människor drabbas av viruset. På fredagen publicerades siffror från USA:s smittskyddsmyndighet CDC som visade att latinamerikaner oftare avlider i covid-19 än svarta och vita. Efter att ha analyserat 10.647 dödsfall i 15 delstater i covid-19 mellan den 12 februari och 24 april visade det sig att 34,9 procent av de avlidna var latinamerikaner, 29,5 procent afroamerikaner och 13,2 vita utan latinamerikanskt påbrå, skriver smittskyddsmyndigheten i en rapport.

De flesta som avled var över 65 år och hade underliggande sjukdomar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt