Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Manifestet visar att personen har tydliga tvångsmässiga drag”

Psykiatrikern Ulf Åsgård, tidigare expert i Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp.
Psykiatrikern Ulf Åsgård, tidigare expert i Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp. Foto: Ulf Palm / Scanpix
Sent på lördagskvällen offentliggjordes Anders Behring Breiviks terrormanifest. På drygt 1.500 sidor beskriver massmördaren hur man planerar och genomför ett terrorattentat. ”Det här visar att han var oerhört determinerad”, säger psykiatrikern Ulf Åsgård, tidigare expert i Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, till DN.se.

En timme före bombdådet i Oslo mottog ett flertal personer ett e-postmeddelande. Bifogat fanns Anders Behring Breivik 1.500 sidor långa terrormanifest ”2083 – A European Declaration of Independence” (2083 – En europeisk frihetsdeklaration). Ett dokument som sträcker sig från 2002 fram till fredagen den 22 juli 2011, dagen för de båda terrorattentaten i Norge.

– Manifestet visar att personen har tydliga tvångsmässiga drag och att attentatet har tagit mycket lång tid att planera, säger psykiatrikern Ulf Åsgård till DN.se.

Manifestet består delvis av dagboksanteckningar och beskriver ingående hur Anders Behring Breivik planerade sina dåd.

Behring Breivik berättar att han skaffar vapen, tar anabola steroider och köper konstgödsel för att tillverka en bomb. I ett stycke liknar han sig själv vid Timothy McVeigh – högerextremisten som sprängde 168 personer i luften i Oklahoma City 1995. Han berättar också hur han distanserar sig från släkt och vänner samt låter bli att inleda relationer med kvinnor för att inte störas i sitt ”arbete”.

– Det tyder på att han är beredd att göra det mesta för att lyckas. Han offrar sig så att säga för målet, säger Ulf Åsgård.

– Han beskriver hur han medvetet har valt att vara ensam. Men han har drag som är frånstötande och kanske var han redan ensam. Detta blir i så fall ett sätt att rationalisera ensamheten.

Ulf Åsgård tycker inte att Anders Behring Breiviks liknelse vid Timothy McVeigh är särskilt överraskande. Behring Breivik hade liksom McVeigh aldrig några planer på att ta livet av sig i samband med sitt terrordåd.

– Det skiljer dem från många andra. Vid skolskjutningar och kontorsskjutningar tar gärningsmannen ofta sitt eget liv. Dessa hade inga planer på att dö.

Förutom terrormanifestet har Anders Behring Breivik även lagt upp en tolv minuter lång youtubefilm där han uttrycker sitt hat mot marxismen och islam, samt liknar sig själv vid en korsriddare.

Både filmen och manifestet kan ses som en uppmaning från Behring Breivik till andra att följa hans exempel. Trots det tycker inte Ulf Åsgård att man behöver oroa sig för liknande terrorattentat inom den närmaste framtiden.

– Han har visat att sådant här tar mycket lång tid att planera och är krångligt att genomföra. Jag tycker inte att man ska oroa sig på kort sikt, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.