Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Månkamera såldes för miljoner

Foto: Alexander Klein/AFP

En av de få kameror som rest till månen och tillbaka såldes på lördagen på en auktion. En okänd köpare ropade in den för 4,9 miljoner kronor.

Den kamera som såldes på lördagen skickades med till månen då Apollo 15 landade där i juli 1971.

Svensktillverkade Hasselbladskameror kom att användas under hela månprogrammet men i de flesta fall lämnades de kvar på månytan när astronauterna gav sig av tillbaka till jorden. Varje hektos övervikt rensades bort för att istället kunna ge plats åt så mycket månsten som möjligt.

Men några kameror kom trots allt med tillbaka. Hur många råder det delade meningar om men det ska vara minst tre, skriver sajten SLR Lounge. Enligt uppgifter från Apollo 15-expeditionens arkiv ska tre Hasselbladare ha tagits med ombord på kommandomodulen som astroanuterna använde för att ta sig tillbaka till jorden.

En av dem såldes vid en auktion i Wien på lördagen för 4,9 miljoner kronor, högt över utropspriset på 1,5 miljoner kronor. Vem den lycklige ägaren är framgår inte då budet lades på telefon.

Kameran användes alltså av besättningen på Apollo 15, den femte expeditionen till månen och den fjärde som lyckades landa där. Apollo 13 kom aldrig fram sedan en explosion inträffat på vägen till månen och färden fick avbrytas.

Den kamera som nu gick under klubban är av typen 500 EL, en av fjorton kameror som skickades med till månen. Trots att den i mångt och mycket liknar en vanlig Hasselbladare så har den anpassats för att astronauterna skulle kunna använda den i den mycket speciella miljön på månytan.

Bland annat har den särskilt stora knappar för att en astronaut ska kunna vrida på dem med bara en hand, en hand som dessutom omges av en klumpig handske. Kameran i sig är också tätad på ett sätt som ska göra det omöjligt för det fina måndammet att krypa in i den. Filmen gjordes tunnare än ordinarie film för att så många bilder som möjligt skulle kunna tas utan att astronauterna skulle behöva ägna sig åt rullbyte, något som kunde skapa problem.

Själva kameran bars fastsatt på bröstet för att inte tappas i det grå måndammet och för att astronauterna skulle ha händerna fria.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.