Kalifornien: Månlandskap och förödelse i brändernas spår - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Månlandskap och förödelse i brändernas spår

Brand nära Lakeport den 2 augusti.
Brand nära Lakeport den 2 augusti. Foto: Kent Porter/The Press Democrat via AP

Lakeport. Det värsta kan vara över i de svåra bränder som har plågat Kalifornien under snart tre veckor. Den till ytan största brandhärden i delstatens historia, kallad Mendocino Complex, anses nu i huvudsak ha begränsats. Men det kan ta minst en månad till innan den är under full kontroll.

Att köra norrut genom norra Kaliforniens bergiga landskap är en kuslig upplevelse: Kilometer efter kilometer av ett månlandskap av svarta, förbrända träd och mark som är täckt av grå aska.

Redan när jag lämnar San Francisco är någonting inte som det ska. Det är molnfri högsommar, men ingen sol eller blå himmel syns genom diset.

De brinnande skogarna i mellersta och norra Kalifornien har fyllt luften med stickande rök som gör det tungt att andas. Röken blandas med smog från bilar och industri som gör att man kan knappt skönja de kullar och berg som ramar in The Bay Area.

Den smala vägen snirklar sig genom ett landskap som kan påminna om Provence eller Toscana. Mellan kullarna utbreder sig vinodlingarna i Sonoma Valley, men denna gång har de klarat sig undan det brinnande infernot.

Det är främst bergssidorna som har drabbats av eldstormen. Delstatens brandkår, Cal Fire, har gett namn åt två stora brandområden: ”Ranch Fire” och ”River Fire” – samlingsnamnet är "Mendocino Complex". 

Den torra siffran på 1.200 nedbrunna kvadratkilometer skog och mark - den största branden i Kaliforniens historia - blir som ett slag i magen när jag ser förödelsen de sista milen fram till Clear Lake. Här verkar allt ha förtärts av lågorna. De få träd som ännu står kvar är döda och förvridna.

Huvudorten Lakeport vid den lilla sjön Clear Lake var ett av ett dussin samhällen som evakuerades under en knapp vecka, när elden hotade bostadsområdena.

 Nu är de flesta tillbaka, och livet börjar långsamt återvända. 

– Elden närmade sig så snabbt så vi hade egentligen inget val än att ge oss av, säger Tiare Bautista, servitris på ett café i Lakeport. 

– Röken och askan finns kvar i luften, men jag hoppas verkligen att det är över nu. Jag orkar inte med mer evakueringar.

Kaliforniens brandmyndigheter är inte lika övertygade, även om det råder en försiktig optimism om att den mest kritiska fasen kan ha passerats.

– Jag vill påstå att det faktiskt håller på att dö ut, säger brandingenjören Paul Grenier, talesperson för Cal Fire i Lakeport.

Han tror att eftersläckning och röjning kommer att pågå en bra bit in i september.

Brand i Spring Valley den 6 augusti.
Brand i Spring Valley den 6 augusti. Foto: Kent Porter/The Press Democrat via AP

Ännu pågår minst sexton stora bränder i Kalifornien, och den till ytan största är alltså ”Mendocino Complex”. Men med sina 23 års erfarenhet som brandman har Paul Grenier perspektiv på det som har hänt i sommar. Det kunde ha varit ännu värre; denna gång har inte så många människoliv förlorats och relativt få hus brunnit ner. 

Han jämför med den stora branden i slutet av 2017, då 40 människor omkom och 5.000 bostadshus totalförstördes. I denna brand (Mendocino) handlar det om 120 nedbrända hus.

Hotet finns fortfarande kvar, nya bränder uppstår flera gånger varje dag. Om det börjar blåsa upp igen och solen tittar fram riskerar nya områden att bli antända. Saken blir inte bättre av att marken och växtligheten blir allt torrare för varje dag.

– Det råder extrem torka. Det räcker med en liten gnista. En av de stora bränderna inträffade när ett bildäck exploderade, säger Paul Grenier. 

Jag frågar om han, med sin erfarenhet, kan säga om bränderna har blivit fler de senaste årtiondena.

 – Jag vet inte, jag har tappat räkningen på alla bränder. Men det har blivit värre. Kalifornien har varit mycket torrt i över tio år. Jag tror att den globala uppvärmningen är en viktig orsak till bränderna.

Han berättar om en annan miljökatastrof som har drabbat området de senaste årtiondena; Clear Lake, som namnet antyder var en ren sjö med kristallklart vatten, och som omges av orter med vackra namn som Lucerne, Nice, Glenhaven och Paradise Valley, har blivit en kloak.

– Förr var det en lekplats för de rika, de byggde ståtliga trävillor runt sjön och jag minns själv från min barndom att det var finns att bada och fiska här. Men sedan började vinodlarna etablera sig här, säger Paul Grenier och skakar på huvudet.

Det som hände var att gödsel från vingårdarna rann ner i sjön. Det räcker med att kasta en blick mot sjön för att se resultatet: En kletig gröngul sörja av stinkande alger täcker vattenytan. Badgästerna är borta, villorna har förfallit, många butiker är tillbommade eller till salu och de som bor kvar är övervägande fattiga.

John, som säljer t-tröjor som hyllar brandsoldaterna (med texter som ”Lake County Strong”), har inga planer på att lämna Lakeport. Han torkar pannan i den 36-gradiga värmen.

– Vi är vana vid sådana temperaturer, men det brukar vara en torr värme. Nu är hettan svår att uthärda, för röken ger ökad luftfuktighet och gör allt till ett våtvarmt omslag, säger han lite uppgivet. 

Förra gången det brann i området för fyra år sedan förlorade han sitt hus. Han evakuerades, och när han kom hem fanns det bara en rykande askhög kvar.

– Men den här gången stannade jag hemma, trots order om evakuering och trots att det brann så nära som en kilometer från huset. Jag tänker inte uppleva det en gång till att förlora mitt hem.

De största bränderna

Det brinner på flera håll i Kalifornien denna sensommar:

* Den största är ”Mendocino Complex fire” runt Clear Lake cirka 20 mil norr om San Francisco, som har förbränt 1.200 kvadratkilometer skog och mark. Tusentals människor har evakuerats, men de flesta är nu tillbaka i sina hem.

* 25 mil längre norrut ut pågår ”Carr Fire”, nära Redding, som har förstört 700 kvadratkilometer skog. Det är den dödligaste hittills, med sju människor som har omkommit.

* Kring nationalparken Yosemite pågår ”Ferguson Fire”, som har tvingat fram en stängning av delar av parken. 

* En ny brand, ”Holy Fire”, utbröt nära Los Angeles i södra Kalifornien i måndags. Guvernören Jerry Brown har förklarat undantagstillstånd i Orange och Riverside County.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.