Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Manliga flyktingar portas från simhall i tysk stad

Inga manliga flyktingar släpps in i Bornheims simhall under de närmaste dagarna. Förbudet kommer att omprövas på måndag.
Inga manliga flyktingar släpps in i Bornheims simhall under de närmaste dagarna. Förbudet kommer att omprövas på måndag. Foto: Henning Kaiser / DPA, AP

Manliga flyktingar stoppas sedan i torsdags i entrén till simhallen i tyska staden Bornheim. Åtgärden har vidtagits då anmälningar kommit in från kvinnor som trakasserats, både verbalt och med obscena gester, i hallen av unga män som uppges vara flyktingar från asylboenden i närheten, uppger tyska medier.

Bornheims borgmästare Wolfgang Henseler säger till Bonntidningen General-Anzeiger att förbudet gäller åtminstone fram till och med måndag, då stadens styrande på nytt ska pröva förbudet.

Det är oklart hur det går till när den nya regeln tillämpas, på vilka grunder personalen kan skilja flyktingar från andra personer. Ett speciellt id-kort som flyktingar erhållit och som ger rabatterat pris på entréavgiften till badet är ett sätt att identifiera de ovälkomna, enligt brittiska tidningen The Guardian.

Bornheims biträdande borgmästare Markus Schnapka säger till tidningen att staden inlett en kampanj på lokala asylboenden för att informera om vad som gäller i Tyskland avseende jämlikhet mellan könen och respekt för kvinnor.

Åtgärden följer i spåren av de övergrepp av sexuell art som kvinnor och flickor utsattes för under nyårsfirandet i Köln. Bornheim, en stad med cirka 46.000 invånare, ligger mittemellan Köln och Bonn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.