Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Manning nekar att ha hjälpt fienden

En offentlig debatt om krigen och amerikansk utrikespolitik. Det var vad soldaten Bradley Manning, anklagad för att ha läckt hemlig information till Wikileaks, ville uppnå.

Förberedelserna fortsätter inför rättegången mot soldaten Manning, som ska inledas den 3 juni. Den åtalade Manning höll själv ett försvarstal i militärtribunalen i Fort Meade i Maryland på torsdagen. Inför rätten sade han att han läckte material och anteckningar om händelser för att skapa en ”offentlig debatt” om krigen i Irak och Afghanistan.

– För mig representerade dessa den underliggande verkligheten i konflikternas Irak och Afghanistan.

Tidigare under dagen informerade Mannings advokat rätten om att Manning erkänner sig skyldig till ett antal av de mindre allvarliga brotten på den 22 punkter långa åtalslistan. Han medger exempelvis att han har missbrukat hemligstämplad information. Däremot nekar han till den allvarligaste anklagelsen – nämligen att han skulle ha hjälpt fienden.

Den 25-årige Manning misstänks ha läckt en stor mängd hemligstämplade dokument till Julian Assange avslöjarsajt Wikileaks, och har suttit häktad sedan maj 2010. Fallet rör en av de mest omfattande läckorna som en amerikansk regering drabbats av.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.