Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Människorättsaktivist: Slöjan en viktig symbol – men iranska kvinnor har större problem

Universitetsstudenter i Teheran protesterar den 30 december.
Universitetsstudenter i Teheran protesterar den 30 december. Other: AP

Videoklippet på en iransk kvinna som demonstrerar mot regeringen genom att ta av sin slöja har spritts över världen genom sociala medier. Medan kvinnan av många har framhållits som hjälte så går meningarna isär bland regimkritiska iranier i Sverige.

– Jag är emot den typen av kampanj, för omvärlden kan tro att slöjan är iranska kvinnors största problem, säger exempelvis Mitra Pourshajari, människorättsaktivist i Malmö.

Den 28:e december fylldes gatorna i Mashhad, Irans andra stad, av demonstranter som vädrade sitt missnöje med de höga matpriserna. Protesterna har sedan dess spritts runtom i landet. En av de mest delade bilderna från protesterna är en kort video. I klippet syns en ung  demonstrerande kvinna som trotsigt utmanar det slöjtvång som rått i Iran sedan den islamiska revolutionen 1979. Utan huvudduk håller hon upp en vit flagga. Ett inlägg på Twitter med filmen har gillats av mer än 30.000 personer och återtweetats av 15.000, och nyhetssajter som CNN och The Independent har uppmärksammat aktionen.

Läs mer: Elitstyrka sätts in mot protesterande

Människorättsaktivisten Mitra Pourshajari i Malmö ställer sig bakom de senaste dagarnas regimkritiska protester, men tycker att det aktuella videoklippet är missvisande.

– Kvinnan har egentligen inte med de nuvarande protesterna att göra. Hon hör till en rörelse som startade för två år sedan. Och jag är emot den typen av kampanj, för omvärlden kan tro att slöjan är iranska kvinnors största problem, säger hon.

Mitra Pourshajari.
Mitra Pourshajari. Foto: Privat

Ännu viktigare är att kvinnor juridiskt sett bara har hälften av en mans värde i Iran, menar Mitra Pourshajari och nämner några exempel:

– Vid arv får en kvinna bara halva den summa som en man får, i domstol krävs två kvinnors vittnen för att ge samma beviskraft som en mans. Och efter en skilsmässa är det mannen som har rätt till barnen, om de är äldre än två år

Mitra Pourshajari flydde Iran av politiska skäl 2012, och hennes arbete rör i synnerhet avrättningar och tortyr. Även om slöjan inte är den allra viktigaste frågan för henne så har hon egen erfarenhet av hur det kan gå för en kvinna som trotsar lagen.

– När jag bodde i Iran greps jag två gånger för att min slöja inte täckte mitt hår tillräckligt. Så jag förstår att slöjan är en viktig symbol.

Mehrdad Darvishpour är docent och lektor vid Mälardalens högskola, och dessutom ordförande i Solidaritetskommittén för iranska folket, som på lördag arrangerar en stödmanifestation på Sergels torg. När det gäller det omtalade videoklippet gör han en annan tolkning än Mitra Pourshajari.

Mehrdad Darvishpour.
Mehrdad Darvishpour. Foto: Privat

– Bilden är symboliskt väldigt viktig. Jag önskar att den sprids ännu vidare. Kvinnor är den grupp som drabbas mest av det islamiska förtrycket. Som genusforskare oroar jag mig över att kvinnor som protesterar inte höjer sina egna röster. Förhoppningsvis kan bilden uppmuntra tusentals andra kvinnor att göra som kvinnan på bilden. Risken är annars att proteströrelsen blir en helt maskulin företeelse trots att många kvinnor är aktiva deltagare.

Vet du vilka reaktioner bilden har väckt i Iran? 

– Det är jättemånga som blir glada. Det ser jag via kommentarer på Facebook och sociala medier. Speciellt kvinnorörelsen visar sin uppskattning. Bilden utmanar i högsta grad det islamiska styrets värderingar. Dessutom är det inte bara ett anti-budskap utan ett positivt budskap, en signal för jämställdhet och sekularism. Och den skapar internationell sympati. Slutligen – ju mer vi ser kvinnor engagera sig, desto större sannolikhet att det fortsätter fredligt.

Menar du då också det sätt som regimen bemöter protesterna?

– Självklart. Regeringen är brutal, men de vet att den internationella opinionen är mer känslig för våld mot kvinnor.

Läs mer: Wallström om Iran – ”Helt oacceptabelt”

Läs mer: Minst 23 döda och 450 gripna i Iran

Läs mer: Försiktig optimism bland svensk-iranier

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.